Michal Veber: Všechny země, které máme rádi, jsou úplně bez problémů

12. června 2022·Zprávy·Dominika Číčelová

Michal Veber (Foto: Frekvence 1)

Hostem Press klubu Frekvence 1 byl šéf Asociace cestovních kanceláří a agentur Michal Veber. S Čestmírem Strakatým se bavili o dovolených, jelikož léto je před námi a vypadá nadějně. Jaká bude letošní sezóna? Co od ní pan Veber čeká? Jak jsme na tom v tuhle chvíli s restrikcemi? Kde můžeme narazit po covidové pauze na problémy? Změnil se letos výběr destinací u Čechů? Jsou ještě volné termíny zájezdů na červen? Mají se lidé připravit na zdražování? A vyplatí se letos čekat na Last Minute?

V cestovce vám zařídí všechno

Letošní sezóna bude! Dva roky jsme nikam nemohli bez omezení a přesto, že některé země byly otevřené, cestovalo se velmi omezeně. Letos je už téměř vše otevřeno. “Stále je ale potřeba dávat si pozor, protože zemí, kde restrikce stále jsou je ještě poměrně velké množství. Pokud však chcete na dovolenou a nechcete nic řešit, jděte do cestovní kanceláře, tam řekněte svou představu a požadavky a nechte si poradit. Cestovní kancelář přesně ví, co je potřeba pro vstup do různých zemí… a vy řešíte jen, jaký opalovací krém si s sebou vzít,” říká optimisticky šéf Asociace CK a CA a dodává, že nemá cenu teď vyjmenovávat země, kde jsou různé restrikce. Hledat ve spoustě informací je náročné. V cestovní kanceláři vám řeknou všechno a hned. Auto si taky nekupujete po částech a po nocích ho nemontujete v garáži. Koupíte ho v celku. Stejně to udělejte s dovolenou.”

Covid je tu stále

Mnoho lidí může mít obavy z toho, že se v našich oblíbených destinacích něco přes covid změnilo a mohou nastat neočekávané komplikace. Aktuálně všechny země, které máme rádi, jsou úplně bez problémů. Situace je tam podobná jako v ČR. Ale POZOR! Covid neskončil začátkem války na Ukrajině. Je tu s námi stále,upozorňuje Michal Veber.

Přece jenom je možné, že se lidé rozhodli pro jiné destinace, než na které byli před covidem zvyklí. “Poslední tři týdny je tu takový trend . Lidé, kteří cestovali sami a bez cestovky a raději si vše zařídili po své ose, se najednou obracejí na cestovní kanceláře. Protože v době, kdy jste na dovolené v jiné zemi a najednou se změní pravidla a opatření, delegát z cestovky se o vás postará a všechny nejaktuálnější informace vám ihned předá,” říká Veber.

Čekat na Last Minute se nevyplatí

Je momentálně ještě dostatek zájezdů na aktuální měsíc červen? “Zájem byl letos nadprůměrný, takže se nedá říct, že je zájezdů ještě přehršle. Ale to není jenom u nás. Celá Evropa se najednou zvedne a bude chtít k moři. Cestovní kanceláře se tak snaží dokupovat další a další ubytování. Možnost ještě je, ale pokud si chcete vybrat dobře, je už téměř pozdě. A nejenom v červnu, ale i o prázdninách. Já osobně bych určitě na Last Minute nečekal. Vidíme, jak roste cena paliva a energií a to se bude projevovat ve všem,” varuje šéf Asociace cestovních kanceláří a agentur .

Cestovní kanceláře se zatím snaží držet ceny stejné, jaké jsou uvedeny v katalozích, tedy z období listopadu a prosince 2021. Ale inflace roste, a tak bylo opravdu lepší, koupit zájezd s předstihem. Nicméně se stále může stát, že se zvýší cena již zakoupeného zájezdu například v důsledku extrémního zdražení paliva. Cestovní kanceláře musí reagovat na vstupy,” říká host Press klubu Frekvence 1 Michal Veber.

Zprávy - další články

Doporučujeme