Milan Kubek: S ukončením nouzového stavu máme jako občané možnost ukázat, že máme rozum

12. dubna 2021·Zprávy·Lenka Skrzeczkova·Luděk Staněk

Prezident České lékařské komory Milan Kubek. (Foto: archív Frekvence 1)

Česká republika (ČR) má opět nového ministra zdravotnictví. Jana Blatného (za ANO) nahradil lékař a ředitel FN Královské Vinohrady Petr Arenberger. Co stojí za další výměnou ministra? Jaký má názor Česká lékařská komora (ČLK) na vakcínu Sputnik V? K tomu se pro Frekvenci 1 vyjádřil lékař a prezident ČLK Milan Kubek.

Podle Kubka exministr Jan Blatný epidemii nezvládl a díky toho se ČR propadla na pozici nejhorší země na světě. Ten výsledek je katastrofální, samozřejmě, bylo by velmi jednoduché svalovat vinu jen na ministra zdravotnictví, ale ta výměna své opodstatnění má,” říká. Také doplnil, že ministr si neuměl jasně vymezit svůj prostor, což jeho následovník Petr Arenberger problém nemá. Má na rozdíl od pana Blatného manažerské zkušenosti, nebojí se komunikovat s novináři. Takže má větší předpoklady, aby to zvládl, ale skutečně důležitým úkolem bude jasně se vymezit vůči předsedovi vlády v situacích, kdy on nemá pravdu,” doplnil prezident ČLK.

Aktuálně se situace značně zlepšuje. V nemocnicích je podle dat ministerstva zdravotnictví nejméně pacientů s onemocnění covid-19 od 27. prosince. Také skončil nouzový stav a opatření se nově začínají řídit pandemickým zákonem. Teď máme jako občané možnost ukázat, že máme rozum. Nemůžeme oslavovat konec epidemie, která neskončila. Musíme se vyvarovat nějaké další katastrofě, abychom mohli zase začít žít,” popisuje Kubek. Také doplnil, že při zhoršení epidemiologické situace bude nutné znovu se vrátit k přísnějším opatřením.

Vakcína Sputnik V

Vakcína je podle Kubka velmi podobná vakcíně AstraZeneca. Podle informací co mám, bude asi i účinnější. Je to vektorová vakcína, která používá inaktivované viry k přenášení těch určitých antigenů a ta účinnost se bude pohybovat asi kolem těch 60ti až 70 %, jako u té AstraZenecy,” popisuje lékař.

Největším problémem je chybějící informace o výrobním procesu. “Samotné Rusko není schopno vakcínu vyrábět v takovém množství a proočkovat vlastní obyvatelstvo. Takže je nepříliš pravděpodobné, že by dodalo dostatečné množství dávek Sputniku V do Česka,” uvedl Kubek. Také dodal, že by se k této vakcíně mělo přistupovat jako k ostatním. “Pokud bude normálně registrovaná, tak se zařadí mezi ostatní vakcíny, preparáty a ztratí auru toho prostředku, který jedni prosazují a druzí odmítají,” řekl.

Poslechněte si celý rozhovor:

Zprávy - další články

Doporučujeme