Papež František zvažuje návštěvu Kyjeva. Putina označil za potentáta

2. dubna 2022·Zprávy·ČTK

Papež František. (Foto: Profimedia)

Papež František zvažuje, že navštíví Kyjev. "Ano, je to možné," řekl dnes novinářům v letadle cestou na Maltu. Podrobnosti podle agentury Reuters neuvedl. V projevu na Maltě, kde je na dvoudenní návštěvě, dnes ruského prezidenta Vladimira Putina nepřímo označil za potentáta v zajetí nacionalistických zájmů, který podněcuje konflikty. Mluvil o stínech války přicházejících z Východu.

Pokud by se František skutečně rozhodl navštívit Kyjev, kam ho pozvali ukrajinští politici i náboženští představitelé, stal by se nejznámější osobností, která by tak během války učinila. Velký ohlas v březnu vyvolala návštěva ukrajinské metropole českým premiérem Petrem Fialou a jeho protějšky z PolskaSlovinska, kterou pozorovatelé hodnotili jako silný signál podpory Kyjevu, který čelí agresi Moskvy.

Z východu Evropy, ze země, kde vychází slunce, se teď rozšířily temné stíny války. Mysleli jsme si, že invaze do jiných zemí, divoké pouliční boje a atomové hrozby jsou ponurými vzpomínkami na vzdálenou minulost,” řekl papež v projevu k maltským představitelům. “Avšak ledové větry války, které přináší jen smrt, zkázu a nenávist, se mocně opřely do životů mnoha lidí a zasáhly nás všechny,” dodal.

Zase znovu nějaký potentát, bohužel v zajetí anachronických tvrzení týkajících se nacionalistických zájmů, vyvolává a podněcuje konflikty, zatímco obyčejní lidé cítí potřebu budovat budoucnost, která buď bude společná, nebo nebude vůbec,” prohlásil také.

Novináři si všimli toho, že když pětaosmdesátiletý papež v Římě nastupoval do letadla, tak nešel po schodech, ale využil zvedací plošinu. Podle agentury Reuters to bylo poprvé. František, pro něhož jde o 36. cestu do zahraničí ve funkci, trpí problémy s nervy, které mu způsobují bolesti nohou.

V letadle měl papež podle Reuters dobrou náladu, ale uličkou stroje šel s obtížemi. Pontifex musel v únoru zrušit cestu do Florencie a nezúčastnil se ani mší během Popeleční středy kvůli akutní bolesti kolen. Loni v červenci strávil deset dní v nemocnici po plánované operaci, při níž mu lékaři odebrali část tlustého střeva.

Zprávy - další články

Doporučujeme