Na Ukrajině by se mělo otevřít sedm koridorů pro evakuaci obyvatel

2. dubna 2022·Krize na Ukrajině·ČTK

Ilustrační foto. (Zdroj: Profimedia)

Na Ukrajině by se mělo otevřít sedm koridorů pro evakuaci obyvatel z obležených oblastí. Jeden má být i v nejhůře postiženém Mariupolu. Oznámila to v sobotu místopředsedkyně ukrajinské vlády Iryna Vereščuková, informovala agentura Reuters.. Právě do ruskými silami obklíčeného Mariupolu směřoval v pátek humanitární konvoj Červeného kříže, do města se ale nakonec nedostal.

Kyjev však věří, že dnes bude situace lepší. Na evakuacích se totiž podle poradce ukrajinského prezidenta Oleksije Arestovyče dohodli delegace Ruska a Ukrajiny při rozhovorech v tureckém Istanbulu. “Myslím, že dnes nebo možná zítra (v neděli) uslyšíme dobré zprávy týkající se evakuace obyvatel Mariupolu,” řekl podle agentury Reuters v ukrajinské televizi.

Mezinárodní výbor Červeného kříže (ICRC) v pátek do města na jihovýchodě Ukrajiny vyslal svůj tým, který měl vést konvoj 54 autobusů a množství osobních aut. Nakonec se ale musel kvůli podmínkám v oblasti otočit, ještě než se do Mariupolu dostal. Ve městě, které mělo před válkou přes 400.000 obyvatel, je ve velmi složitých podmínkách stále kolem 160.000 lidí. Na 5000 obyvatel už podle zdejších úřadů přišlo o život.

Krize na Ukrajině - další články

Doporučujeme