Pavel Bělobrádek: Strádající matky samoživitelky? Musí si najít jiného chlapa!

24. dubna 2017·Zprávy·Redakce

Předseda lidovců Pavel Bělobrádek poskytl rozsáhlý rozhovor pro The Student Times. Během toho se mu podařilo vypustit z úst výrok, který rozčílí hodně voličů a zejména voliček. Bělobrádek se nejprve bránil, že věta byla vytržena z kontextu. Pod tlakem veřejné kritiky ale později přiznal chybu a omluvil se.

V rozhovoru, který se uskutečnil po debatě na vysoké škole, Bělobrádek mimo jiné řekl, že odmítá prvoplánové stížnosti na Evropskou unii, ale že by EU neměla zasahovat do kompetencí národního státu.

Politik se ale rozpovídal i o sociálním systému v Česku, což byl nakonec kámen úrazu. “Sociální systém musí být trampolína, kam spadnete, ona vás zachytí a pomůže vám vrátit se zpátky. Pak je zde určitá skupina lidí, kteří samozřejmě naši pomoc potřebují vždy a bezvýhradně, protože nejsou schopni se sami o sebe postarat,” řekl Bělobrádek pro student.e15.cz.

Do této kategorie ale podle předsedy lidovců pravděpodobně nepatří matky samoživitelky, které jsou podle statistik v Česku nejvíce ohroženy chudobou. Bělobrádek udělal s matkami, které na děti zůstaly samy, krátký proces.

“No tak si musí najít jiného chlapa,” řekl redaktorce Bělobrádek, který předtím ještě poznamenal, že “rozpad rodin je z velké části dán i tím, že je tu poměrně robustní sociální systém”.

 

Předseda se na Twitteru obhajuje, že je jeho věta vytržená z kontextu. Redaktorka, která rozhovor dělala, politika brání, že mluvili i o jiných tématech. Problematickou větu ale řekl, a jak moc byla vytržená z kontextu, musí posoudit každý sám.

Jedno je jisté, KDU-ČSL je strana založená na křesťanských hodnotách, a Bělobrádkův výrok – ať už s kontextem nebo bez – jim v žádném případě neodpovídá. Lidé na sociálních sítích politika zkritizovali do té míry, že později přišel s omluvou.

Zprávy - další články

Doporučujeme