Petr Pavel: S tchajwanskou prezidentkou jsem nemluvil proto, abych někoho naštval. Naše jednání protičínské nebylo

1. února 2023·Zprávy·Barbora Turková·Romana Navarová

Petr Pavel. (Foto: Frekvence 1)

Od soboty se mu život otočil o 180°, i když sám přiznává, že na aktivní život je zvyklý. Nově zvolený prezident Petr Pavel už započal stěhování do Hrzánského paláce, který mu poskytl Úřad vlády. Jak spolupracuje Kancelář prezidenta s jeho týmem? A bude se i nadále věnovat svému koníčku? Hostem Press klubu byl Petr Pavel.

Na Pražský hrad přichází svěží vítr. Prezident, který v lidech vzbuzuje naději. „Sleduji to a je to věc, která mě na tom přivádí asi nejvíce do rozpaků. To, že vám tolik lidí věří a vkládají do vás naděje, je nesmírně zavazující. Pokud z něčeho mám obavy, tak z toho, aby jejich očekávání nezůstala nenaplněna, a abych je nezklamal. Ne všechno se dá měnit ze dne na den. Určité pozitivní signály vnímají teď všichni, ale otázkou je jak rychle nebo, jak pomalu bude vyprchávat euforie. Logicky vyprchávat bude a záležet bude na tom, jestli se mi podaří očekávání naplňovat některými konkrétními skutky, o což se samozřejmě snažím,” říká Pavel. Všem lidem, kteří ho volili či nikoliv, by vzkázal, aby se nenechávali ovlivňovat a dělali si svůj názor na základě faktů. „Počkejte si na skutečné činy a ohlasy od lidí, kteří budou mít možnost se se mnou a mým týmem potkat. Teprve potom si dělejte závěry, jestli mohu být i vaším prezidentem nebo ne.

Petr Pavel se nyní stěhuje do Hrzánského paláce, kde bude přebývat do té doby, než se nastěhuje do Lán. Je zvláštní, že člověk, který je zvolen prezidentem tak do inaugurace, je tak trochu ve vzduchoprázdnu, protože se nepočítá s tím, že by někde mohl mít kancelář a zázemí. Je to jedna z věcí, na kterou bychom se mohli podívat a kodifikovat celý mechanismu předání funkce mezi starou a novou administrativou,” myslí si Pavel s tím, že zatím ani moc nespolupracuje Kancelář hradu. „Přes média jsem zaznamenal blahopřání prezidenta a jeho vůli se se mnou podělit o očekávání prezidentského údělu. Očekával bych ale, že Kancelář bude tím, že bude iniciovat celý proces, protože to stále mají pod kontrolou a předávání by mělo být z jejich strany. Podnikli jsme už některé kroky, ale zatím ta odezva není příliš vstřícná.” Pokud se Pavel s Milošem Zemanem sejde, chce ho požádat, aby například nejmenoval nového šéfa Ústavního soudu.

Nedovedu si představit práci s lidmi od Mynáře či Nejedlého

V médiích se mluví o tom, že Pavel chystá na Hradě čistku. „Jsem připraven mluvit s každým. Ať už máme osobní sympatie nebo antipatie, tak bych očekával, že se budeme chovat profesionálně a předání kanceláře proběhne podle jasně daného harmonogramu s tím, že se sejdou vedoucí kanceláří a proběhnou i nějaké osobní pohovory, kdo chce a nechce pokračovat. Mnoho lidí, kteří tam jsou, nepředstavují žádné riziko, protože vykonávají svoji práci, která je ryze odborná. Na druhou stranu, jsou tam lidí, kteří jsou přímo spojeni s Vratislavem Mynářem nebo Martinem Nejedlým a tam si těžko dovedu představit, že bych s nimi našel společnou řeč,” říká Pavel s tím, že zatím probíhají různé debaty a konzultace o tom, s kým bude spolupracovat.

Od soboty mu chodí mnoho gratulací od světových státníků. Pavel tak třeba telefonoval s tchajwanskou prezidentkou, což se moc nelíbilo Číně. „Je důležité dělat a říkat věci, které považujeme za správné a které jsou v souladu s našimi zájmy. Svůj telefonát s tchajwanskou prezidentkou jsem nedělal proto, abych někoho naštval, ale protože Tchaj-wan je zemí, se kterou máme čilou obchodní výměnu, máme sdílené hodnoty a nevidím jediný důvod, proč tento fakt zakrývat, i když se to Číně nemusí líbit. Z naší strany to neznamená nic protičínského, jenom vyjádření naší suverenity a našich národních zájmů,” vysvětluje nově zvolený prezident.

Chceme pomáhat konkrétním lidem

Tomu se i zvýší plat, a přestože zatím sám neví, kolik to přesně bude, už přemýšlí, jak s penězi naloží. „Se ženou budeme podporovat celou řadu projektů, které považujeme za důležité. Chceme si nechat i určitou volnost, abychom mohli reagovat na individuální případy, protože jsme vždy měli dobrý pocit, když jsme mohli pomoct konkrétnímu člověku, v konkrétní situaci a ze dne na den. Taková pomoct má pak největší váhu,” říká Pavel, který je vášnivým motorkářem. „Doufám, že už si ochranka připravuje motorky, protože mám v plánu tenhle koníček v upravené podobě dále provozovat. Člověk si musí nějak oddychnout,” směje se nově zvolený prezident Petr Pavel.

Zprávy - další články

Doporučujeme