Radka Vladyková: Už i lidé, kteří byli hrdí na to, že dokáží uživit rodinu, se bojí, aby se nestali sociálně potřebnými

23. června 2022·Zprávy·Redakce

Výkonná ředitelka Svazu měst a obcí Radka Vladyková. (Foto: Frekvence 1)

Hostem Press klubu Frekvence 1 byla Radka Vladyková, výkonná ředitelka Svazu měst a obcí. S Romanou Navarovou si povídaly o tom, co je teď nejzávažnějším problémem měst a obcí v ČR.

Starostové jsou dělníci politiky a jsou v první linii

Momentálně se řeší úsporný energetický tarif – návrh Ministerstva obchodu a průmyslu pana ministra Síkely. Ten se však nebude týkat městských tepláren. “To se týká čtyř milionů lidí. Na topnou sezónu musíme myslet už nyní. To, že se na takový počet lidí, kterých se to týká, zapomnělo, může být z důvodu horka, které momentálně venku máme,” říká výkonná ředitelka Svazu měst a obcí s humorem a dodává, že tuhle záležitost s ní při návrhu zákona nikdo nekonzultoval. “Nějak jsme vypadli z toho, aby se s námi někdo bavil při schvalování zákonů. My však vzneseme připomínky a budeme připomínat, aby se i v letních dnech myslelo na zimu. My víme, v jak tíživé situaci lidé jsou a opravdu potřebují pomoct. I lidé, kteří byli hrdí na to, že dokáží uživit svoji rodinu, se teď bojí, aby nepropadli sítem, a aby nebyli najednou sociálně potřební. Situace je skutečně alarmující. Starostové, říkáme jim dělníci politiky, jsou v první linii. Občan půjde jako první za ním. On ale není v bezprostředním kontaktu s vládou,” vysvětluje Radka Vladyková.

Největší problém je momentálně podle slov paní ředitelky celkový důsledek dvou až tří let. Kumulace všech jevů dopadne na všechny občany.”

Kde je práce, tam je nedostatek ostatních věcí

Radka Vladyková říká, že každý uprchlík, který se o sebe bude chtít postarat, bude hledat místo, kde sežene zaměstnání. Jenže tam, kde je zaměstnání, bývá naopak nedostatek bytů, nedostatek lékařů, nedostatek školní kapacity. “Takže tam, kde jsme měli přetlak navíc přibývají uprchlíci. Snaha vlády může být je přerozdělit, ovšem záleží na tom, jaké bude dělat vláda motivace. Ovšem tam, kam je přerozdělí, musí být možnost práce. Ani my nechceme, aby byli dlouho na dávkách,” konstatuje výkonná ředitelka Svazu měst a obcí. Dodává, že většina ukrajinských uprchlíků se chce integrovat, a až to bude možné, opět se vrátit. Existuje ale skupina lidí, kteří se integrovat nechtějí a využívají pouze štědrosti našeho státu. Tito lidé raději bydlí u nádraží nebo kempují na veřejných prostranstvích. To je samozřejmě problém,” říká Radka Vladyková.

Jak velký problém je ve zvládání ukrajinských dětí ohledně školství? “Tohle je regionální problém. Tam, kde je hodně práce, je hodně lidí, je hodně dětí a tam už jsou základní školy přetížené. Největší problém je ve velkých městech. A týká se to i mateřských a středních škol,” odpovídá host Press klubu Frekvence 1 Radka Vladyková.

Zprávy - další články

Doporučujeme