To, že Putinovi sportovci nemohou vozit medaile, kterými by se chlubil, je velká trefa do jeho ega, říká paralympionik Jan Povýšil

19. března 2022·Zprávy·Dominika Číčelová

Jan Povýšil (Zdroj foto: Instagram – se souhlasem Jana Povýšila)

Hostem Press klubu Frekvence 1 byl Jan Povýšil, úspěšný medailista z několika paralympijských her. V rozhovoru s Romanou Navarovou mluvili o tom, co všechno letošní paralympiádu ovlivnilo a jak vidí sankce uvalené na ruské sportovce.

Americký miliardář Elon Musk vyzval ruského prezidenta Vladimira Putina k souboji jeden na jednoho, bojovat mají o Ukrajinu. V komentářích ho podpořil mimo jiné Kyjevský starosta a bývalý šampion v boxu Vitalij Kličko. “Kdyby k tomu došlo, všichni bychom si vzpomněli na Šíleně smutnou princeznu, jak spolu generálové zápasili v bahně, ovšem musím přiznat, že by mě mnohem víc bavil zápas Vladimira Putina právě s Vitalije Kličko,” říká s úsměvem držitel pěti medailí z paralympijských her. 

Putin porušil tisíciletou tradici

Paralympijské hry byly letos uskutečněny ve stínu války na Ukrajině. Závěrečný ceremoniál proběhl minulý týden v neděli. “Upřímně jsem trochu doufal, že naši hokejisti dopadnou letos lépe…Hráli proti Číňanům, byl to krásný hokej, dobře se na to koukalo, ale přišel smolný zápas ve čtvrtfinále a vím, že pak bylo v kabině hodně smutno. Spousta z nich přemýšlela, že skončí,” nechal se slyšet plavec Jan Povýšil a doplnil, že letos se paralympijských her moc českých sportovců nezúčastnilo. “Měli jsme tam čtyři lyžaře a hokejisty, dohromady asi 27 sportovců, což je velmi malá výprava. Celé letošní hry byly velmi smutné. Stadiony nenaplnili ani místní Číňani. No a když je někdo schopný porušit tisíciletou tradici, která říká, že se v období her neválčí, tak ať se pak nediví, že jeho a běloruské sportovce vyloučí z paralympiády,” říká paralympionik.

Ester Ledecká je takový náš zázrak

Když teď necháme válku válkou a podíváme se na počet medailí z letošních olympijských her, co na to Jan říká? “Dopadnout s jednou medailí od Martiny Sáblíkové je přesně popis toho, jak by sport neměl vypadat. To, že máme Ester je jen takový malý zázrak. Troufám si tvrdit, že tohle byla Martiny poslední olympiáda. Jinak tam bylo spoustu čtvrtých míst… Letos nám tam chybělo klasické sportovní štěstí. Stále je ale vidět, že jsem na tom relativně dobře,” tvrdí plavec Povýšil.

Tohle je porušení naprosto všeho, sankce jsou na místě

A co říká na embargo na ruské sportovce? “Právě jsem četl článek, že se to netýká úplně všech sportů. V tenise sice vyloučili Rusy z Davis Cupu a podobně, ale někteří Ruští tenisté dál hrají na grand slamech a ničím je nepotrestali. Zrovna oni tedy válku odsoudili, protože žijí jinde a mohou si to dovolit. Nicméně já tyhle sankce podporuji, protože tohle je naprosté porušení úplně všeho a já mám pocit, že právě sport Putina velmi trápí. To, že jeho sportovci nemůžou vozit medaile, že se s nimi nemůže chlubit, je velká trefa do jeho ega,” uzavírá rozhovor host Press klubu Frekvence 1 Jan Povýšil.

Zprávy - další články

Doporučujeme