Tomáš Cikrt: Pandemický zákon není tak strašný, jak o něm mluví opozice

22. února 2022·Zprávy·Dominika Číčelová

Tomáš Cikrt (Foto Frekvence 1)

Helena Šulcová si v Press klubu Frekvence 1 povídala s Tomášem Cikrtem, šéfredaktorem webu Zdravotnický deník. Společně s posluchači probrali pandemický zákon, projev Tomia Okamury, současnou covidovou situaci i to, jak se daří ministru zdravotnictví Vladimíru Válkovi.

Pandemický zákon je všelijaký

Šéfredaktor Zdravotnického deníku říká, že to není poprvé, co vidíme obstrukce a divadlo v Poslanecké sněmovně. Tohle mu ale v žádném případě nepřijde adekvátní. Pandemický zákon je takový všelijaký, není napsaný nejlépe, ale není tak strašný, jak se o něm říká. Vláda zkrátka potřebuje nástroj ke zvládnutí případné další vlny covidu, aby nemusel nastat nouzový stav. Je škoda každého zbytečně ztraceného života a bez jakýchkoliv opatření by pandemie mohla opět vybublat,” říká Tomáš Cikrt.

Okamura není žádný bojovník za svobodu

Jednání ve Sněmovně minulý týden zdržovaly především dlouhé projevy, a to konkrétně předsedy SPD Tomia Okamury, který mluvil 6 hodin. “Přesto, že v něm spousta lidí vidí bojovníka za svobodu, na mě působí jako tlachal. On nebojuje za svobodu, ale dělá běžné obstrukce, aby dostál svého cíle…to nemá nic společného se svobodou. Jednací řád by si dle odborníků zasloužil takové změny, aby se opoziční poslanci mohli vyjádřit, ale aby to nedosahovalo takových extrémních časových rozměrů,” vyjádřil se Cikrt k počínání předsedy SPD a přirovnal jeho proslov k Fidel Castrovi.

Profesor Válek to má těžké

Jak si podle hosta Press klubu F1 vede současný ministr zdravotnictví Vlastimil Válek, když pomineme záležitosti ohledně pandemického zákona? “Já si rozhodně přeji, aby se mu dařilo, protože my ve zdravotnictví nechceme žádné další změny a komplikace… Profesor Válek to má velice těžké, protože převzal kormidlo v době, kdy lidé už mají plné zuby všech opatření, nařízení a on určitě taky. Ale má zodpovědnost a nemůže si dovolit situaci zanedbat. Já mu tedy přeji, aby se mu v dalších týdnech dařilo především komunikačně lépe,” nechává se slyšet šéfredaktor Zdravotnického deníku.

Omikron je stále horší než chřipka

Na otázku, zda už bychom se měli ke covidu chovat jako ke chřipce, Tomáš Cikrt řekl, že velice záleží na symptomech“Pokud má někdo lehčí průběh, tak se k projevům můžeme chovat jako ke chřipce… snažíme se odpočívat, vezmeme si prášek proti horečce, uvaříme si čaj… Covid je ale výjimečný v tom, že člověku může být pár dní dobře a najednou může dojít ke zvratu, může mít problémy a může skončit v nemocnici. I omikron je stále závažnější než běžná chřipka,” vysvětluje host Heleny Šulcové na Frekvenci 1.

Poslechněte si celý rozhovor:

Zprávy - další články

Doporučujeme