V 21. století nemůže nikomu procházet znásilňování žen a zabíjení nevinných lidí, říká Tomáš Zdechovský

26. května 2022·Zprávy·Dominika Číčelová

Europoslanec Tomáš Zdechovský. (Foto: ČTK)

Hostem Čestmíra Strakatého v Press klubu Frekvence 1 byl europoslanec za KDU-ČSL Tomáš Zdechovský. Vysvětlil, proč europoslanci chtějí zřídit tribunál pro vyšetření zločinů agrese na Ukrajině, na koho by měly být uvaleny sankce a proč se EU nemůže shodnout na sankcích ohledně energií.

Potrestání by se mělo týkat každého, kdo je za zločiny zodpovědný

Europoslanci požadují zřízení tribunálu pro vyšetření zločinů agrese na Ukrajině. “Tohle je potřeba proto, abychom lidi, kteří se dopouštěli válečných zločinů na Ukrajině, dostali do vězení. V 21. století nemůže nikomu procházet znásilňování žen a zabíjení nevinných lidí. Je důležité, aby zde byl mezinárodní tribunál, který tyto události nezávisle vyšetří a viníky potrestá,” vysvětluje europoslanec Zdechovský a dodává, že potrestání by se mělo týkat každého, kdo je za to zodpovědný. “Od vojáků, kteří se těchto zločinů dopouštěli až po jejich velitele, kteří jim k tomu dali rozkaz, případně i prezidenta Putina, který je zodpovědný za rozpoutání této války.”

V české politice nejsou politici prokazatelně placeni ruskou vládou

Podle názoru Tomáše Zdechovského by měly být uvaleny sankce nejen na bývalého německého kancléře Schrödera, který má vazby na Rusko, ale i na další evropské politiky, kteří se nechali Vladimirem Putinem koupit a začali prosazovat zájmy Ruska. “Ať se to někomu líbí nebo ne, jsme s Ruskem ve válce. Rusko nás označuje za nepřátelské. Ti, kteří odmítají rezignovat a opustit tyto firmy, by měli dostávat tvrdší sankce. Mělo by se přitvrdit,” říká člen KDU-ČSL.

Je tedy na místě podniknout podobné kroky i proti významným lidem například v Česku, kteří šíří to, co europoslanec označuje za ruskou propagandu? V české politice nejsou politici prokazatelně placeni ruskou vládou. Kdybychom o někom takovém měli prokazatelné informace, že je na výplatní pásce ruských společností a mluví tak tedy ne ze svého přesvědčení, ale kvůli vlastnímu obohacení, postupovali bychom přesně tak. Bohudík, takovou informaci nemáme,” odpovídá na otázku Tomáš Zdechovský.

EU musí najít kompromis

Zdá se, že se EU stále nedokáže dohodnout na energetické části sankcí.“Tato záležitost je velmi složitá. Každý stát je na tom jinak. Například my, státy střední a východní Evropy, máme omezené možnosti získávat energii například z moře. Omezení zdrojů, které my máme, by pro nás bylo velmi složité. To je ten důvod, proč máme jiný pohled, než mají ostatní státy EU. Musíme najít kompromis. EU je vždy o kompromisech. Sankce mají mít negativní dopad na ty, na které jsou uvaleny. Ne na ty, kteří sankce propagují,” konstatuje europoslanec Zdechovský.

Zprávy - další články

Doporučujeme