V brněnské zoo se narodila dvojčata levharta cejlonského

10. června 2021·Zprávy·Lenka Skrzeczkova·ČTK

Levhart Cejlonský v Zoo Brno – ilustrační foto. (Zdroj: se svolením Zoo Brno)

V brněnské zoo se narodila dvě mláďata levharta cejlonského, jde o druhý odchov desetileté Nayany a stejně starého samce Daana. Matka se o mláďata vzorně stará.

Mláďata se narodila v pondělí 7. června nad ránem. “Za posledních 20 let se v naší zoo vystřídalo devět levhartů cejlonských, ale až NayanaDaan vytvořili stabilní a harmonizující pár. Mláďat tohoto poddruhu levharta se v zoologických zahradách nerodí mnoho, proto z nich máme stejnou radost jako při prvním odchovu v roce 2017,” uvedl ředitel zoo Martin Hovorka.

Nayana se o dvojčata od první chvíle podle kurátorky chovu savců Šárky Mikátové vzorně stará. “Mláďata jsou vitální a pravidelně pozorujeme kojení. I přesto je u každého odchovu prvních čtrnáct dnů kritických, kdy pečlivě sledujeme každou změnu. Ale s ohledem na to, že je to Nayanin druhý porod, věříme, že vše dopadne dobře a samice se mláďaty během léta pochlubí i návštěvníkům,” uvedla Mikátová.

Doplnila, že pohlaví dvojčat zatím chovatelé neznají, předpokládaná doba první veterinární prohlídky je v plánu zhruba měsíc po narození.

 

Samec Daan se narodil v roce 2011 v Burgers’ Zoo v nizozemském Arnhemu, Nayana ve stejném roce v bratislavské zoo. Sameček a samička z jejich prvního vrhu putovali do Zoo Ostrava a Zoo Jihlava.

Ve volné přírodě se levharti cejlonští vyskytují na ostrově Srí Lanka, podle odhadů jich zde zbývá jen něco mezi 750 a 900, poddruh je proto vedenna Červeném seznamu jako ohrožený. Typickým znakem levhartů jsou černé skvrny na jinak žlutohnědé srsti. Každý jedinec je naprosto jedinečný, nejsou dva levharti se stejnou kresbou. Samice jsou výrazně drobnější než samci, u kterých pak může váha dosahovat i 65 kilogramů. Jsou to samotáři s převládající noční aktivitou. Jejich doménou je zejména pohyb ve větvích stromů. Samice jsou březí asi tři měsíce a obvykle rodí dvě mláďata.

Zprávy - další články

Doporučujeme