VIDEO: Zabili maskota brazilského olympijského týmu! Juma zemřela při ceremoniálu

22. června 2016·Zprávy·Redakce

Brazilský olympijský výbor přišel s nápadem využít při ceremoniálu předávání olympijského ohně živého jaguára. Samice Juma se ale utrhla od řetězu a jeden z přítomných vojáků ji zastřelil!

Juma s obojkem ležela při pondělní ceremonii ve vojenském výcvikovém středisku ve městě Manaus připoutaná na řetěze. Po ní se ale vytrhla chovatelům a vběhla do areálu zoo, která se v centru nachází. Na vojáka, který ji chtěl znovu odchytit, zaútočila. Pokus zastavit ji uspávacími střelami se nezdařil, takže byla zastřelena ranou do hlavy.

“Udělali jsme chybu, když jsme dovolili, aby byla olympijská pochodeň, symbol míru a jednoty mezi národy, postavena vedle divokého zvířete v řetězech. Tato scéna odporuje našemu přesvědčení i našim hodnotám. Mrzí nás, jak to dopadlo, a zaručujeme, že na hrách v Riu se takové situace opakovat nebudou,” oznámil organizační olympijský výbor na facebooku.

Veterinář Diogo Lagroteria řekl, že jaguára nelze nikdy považovat za domácí a mírné zvíře. “Důvod, proč se to stalo, je jednoduchý – jaguár a ostatní divoká zvířata zůstanou divokými zvířaty. Jejich reakce v takových situacích nelze předvídat,” citoval jeho vyjádření portál G1. “Kdy se poučíme? Divoká zvířata držená v zajetí a nucená dělat věci, jichž se bojí, jsou pro ně bolestivé nebo nepřirozené. Jsou to tikající bomby,” řekla ředitelka organizace PETA (Lidé pro etické zacházení se zvířaty) Brittany Peetová.

MOV potvrdil distanc atletů Ruska na olympiádě! O ostatních sportovcích rozhodnou federace

FOTO: Takhle budou oblečeni sportovci v Riu. Líbí se vám olympijská kolekce?

Zprávy - další články

Doporučujeme