Vít Rakušan: Ministr školství by měl ze selhání systému elektonických přihlášek vyvodit nějakou odpovědnost

5. února 2024·Zprávy·Lenka Skrzeczkova·Romana Navarová

Vít Rakušan. (Foto: Frekvence 1)

Hostem Press klubu byl ministra vnitra a předseda hnutí STAN Vít Rakušan. Probrali jsme výpadek systému pro podání elektronických přihlášek na střední školy (SŠ), nákup čerpacích stanic Robin Oil státním podnikem ČEPRO a nepravdivý výrok o změně vlastnictví energetické společnosti ČEZ.

Od 1. února měli rodiče možnost začít podávat elektronické přihlášky na SŠ. Bohužel systém byl nefunkční a start se musel odložit. Pochybení je na straně CERMATu, dodavatele systému. Ti jsou zodpovědní za testování systému a zjistit, že nelze nahrát příloha, to je hrubá chyba,uvedl Rakušan. “Je určitě na místě, že se pan ministr Bek jménem resortu školství omluvil, že chce chybu co nejdříve napravit. Je každopádně na místě, aby nechal celý postup prověřit a případně byla vyvozena nějaká odpovědnost. Je to dodavatelská firma, která dostává zaplaceno. Rozčílení rodičů se nedivím a doufám, že se vše podaří dostat do pořádku co nejdříve,” sdělil ve čtvrtečním rozhovoru pro Frekvenci 1.

Systém je podle posledních informací v provozu tedy od pátku 2. února. Od spuštění už přijal přes třináct tisíc přihlášek. Zatím mohou rodiče přihlášky skrze systém DiPSy podávat do 20. února. O tom, zda se kvůli prvotnímu výpadku systému termín podání prodlouží, se podle mluvčí ministerstva školství Terezy Fojtové rozhodne v úterý. Ředitel Cermatu Miroslav Krejčí se ale nechal slyšet, že by byl raději, kdyby se termín neprodlužoval.

“Budeme chtít vysvětlení ekonomického přínosu koupi Robin Oil.”

Státní podnik ČEPRO podle serveru E15 koupil za 4,5 miliardy korun od podnikatele Jiřího Zoubka konkurenční síť čerpacích stanic Robin Oil. Získaných pětasedmdesát benzinových pump se zařadí do sítě EuroOil. Generální ředitel ČEPRA Jan Duspěva si od obchodu slibuje přímý ekonomický efekt pro podnik i tržní podíl. Velké části veřejnosti se tento krok nelíbí. Jak to vnímá ministr vnitra? ČEPRO je podnik pod Ministerstvem financí. Budeme o tom ještě diskutovat, ptát se na to. Budeme chtít nějaké vysvětlení toho ekonomického přínosu,” uvedl s tím, že bližší informace k tomuto obchodu neměl.

Výrok o vlastnictví ČEZu byl chybou

Rakušan aktuálně pořádá výjezdní mítinky s občany. Postupně chce navštívit osm měst. Atmosféra na akcích DEBATY BEZ CENZURY je mnohdy náročná až vyhrocená. Ministr zde čelí nepříjemným otázkám a snaží se s příchozími komunikovat o nejrůznějších tématech. Například v Sokolově padl z úst předsedy výrok, že Česko by se mělo stát stoprocentním vlastníkem energetické společnosti ČEZ do konce mandátu vlády. Vzápětí to ale dementoval, přesto jeho slova ovlivnila burzu a akcie ČEZu. “Atmosféra tam mnohdy není jednoduchá. Je to dotaz za dotazem… Ale nebudu se vymlouvat. Tento výrok padnout neměl. My jsme historicky o tom na vládě opravdu debatovali ve chvíli, když byly vysoké ceny energií na nejvyšší míře. Tak opravdu tato varianta diskutována byla, ale momentálně to na stole není,” dodal s tím, že se i omluvil a bere to jako velké ponaučení do budoucna. “Musím si dávat ještě větší pozor… vážit každé jednotlivé slovíčko. Takže určitě tohle chyba je,” přiznal na závěr ministr vnitra.

Poslechněte si celý rozhovor:

Zprávy - další články

Doporučujeme