Zelenskyj v Praze poděkoval za pomoc a žádá o vstup do NATO. Česko přispělo už hodnotou 45 miliard korun

7. července 2023·Zprávy ČTK·ČTK

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj poděkoval ve čtvrtek v Praze za Českou pomoc své zemi, která je podle něj znát. Do Česka dorazil poprvé od začátku loňské ruské vojenské invaze na Ukrajinu. Po schůzce s prezidentem Petrem Pavlem na Pražském hradě označil za ideální to, aby Ukrajina dostala pozvánku do NATO. Podle Pavla by měla vyjednávání o vstupu začít hned po konci konfliktu. Informuje o tom ČTK.

Návštěvu Zelenského v Česku doprovázejí mimořádná bezpečnostní opatření, dnes pokračuje jednání s dalšími vrcholnými politiky včetně premiéra Petra Fialy. Zelenskyj na Hradě uvedl, že česká pomoc je znát v mnoha ohledech, ocenil i přijetí ukrajinských uprchlíků. Varoval současně před následky ruské propagandy, která má podle něj vliv i v Česku. Za ideální výstup blížícího se summitu Severoatlantické aliance ve Vilniusu označil pozvánku Ukrajiny do NATO. Připustil však, že sjednocení všech členů aliance bude složité. Je podle něj ale správný okamžik ukázat jednotu.

Podle Pavla nynější ukrajinská protiofenziva ukazuje, že Rusko není zdaleka tak silné, jak se snažilo všechny přesvědčit. “Je obdivuhodné, s jakým nasazením, s jakou vůlí se Ukrajina brání zpočátku obrovské přesile,” řekl k ruské vojenské invazi, která začala loni v únoru. Podle Pavla je v zájmu ČR, aby Ukrajina v okamžiku, kdy válka skončí, zahájila jednání o přístupu do NATO. Zelenskyj řekl, že nynější ukrajinská protiofenziva není rychlá, ale že vojáci postupují kupředu, zatímco Rusové ustupují.

Česko přispělo za dobu trvání invaze celkovou hodnotou 45 miliard korun na boj proti ruské agresi, řekl Pavel. Policie uvedla, že zajištění bezpečnosti Zelenského v Praze je jedním z největších opatření, na kterém se kdy podílela. Do mimořádných bezpečnostních opatření jsou zapojeni policisté z více než desítky útvarů. “V tuto chvíli nemáme žádné informace o jakémkoliv potenciálním narušení,” uvedli ve čtvrtek policisté.

Zprávy ČTK - další články

Doporučujeme