Stydí se za invalidní vozík? Proč královna nechce, aby lidé věděli, že špatně chodí?

10. dubna 2022·Celebrity·Barbora Turková

Alžběta II. (Foto: ČTK)

Britská královna Alžběta II. se na veřejnosti kvůli zdravotním problémům poslední dobou moc neukazuje. To se ale nelíbí komičce Rosie Jones, která je upoutána na invalidní vozík. Žena se s tím svěřila na twitteru.

Alibismus? Podle komičky Rosie Jones rozhodně ano. Ta v dětství prodělala mozkovou obrnu a od té doby je částečně upoutána na invalidní vozík. Proto se jí dotklo, že královna Alžběta II. nyní nechce, aby ji lidé na vozíku viděli. „Jsem zklamaná, když čtu, jak se královna zdráhá používat vozík. Je rok 2022 a ableismus a internalizovaný ableismus je stále všude kolem nás. Používání pohybových pomůcek není žádná porážka. Je to vylepšení,“ napsala na twitter.

„Elizabeth, zlato, copak nechceš vypadat tak sexy jako já a Maureen?“zeptala se ještě na sítích královny. Maureen říká svému vozíku. Podle slov královnina přítele Christophere Bigginse mu hlava státu nedávno zrušila několik schůzek. Nechtěla, aby ji viděli na kolečkovém křesle.

„Doufám, že zvládne oslavy svého výročí. Dělá nám to starosti,“ uvedl pro televizi GB News. „Nechce být spatřena na vozíku, protože je velmi hrdá. Byla taková celý svůj život,“ řekl Biggins. Ableismus je diskriminace lidí s postižením a vnímání zdravých lidí jako nadřazených. Internalizovaný ableismus je stav, kdy myšlenky ableismu obrátíme sami proti sobě.

Celebrity - další články

Doporučujeme