Britská královská rodina je jedna z nejslavnějších na světě. Kde se vzala taková fascinace těmito lidmi?

5. září 2021·Celebrity·Dominika Číčelová

Foto zdroj: (Shutterstock)

Nikomu, kdo se zajímá o dění a historii britské královské rodiny, by rozhodně neměly ujít podcasty z nového pořadu Královská rodina na Rádiu Z. V současné chvíli si můžete poslechnout již dvě epizody, které se těší velkému úspěchu a příští čtvrtek nás čeká další. Pořadem provází moderátor Ondřej Kopa a povídá si s historikem Martinem Kovářem.

Historik Martin Kovář nám v pořadu Královská rodina bude povídat o britské královské rodině a o dění ve Velké Británii. Kde se vůbec vzala taková celosvětová fascinace právě touto monarchií? “Ta trvá po celé moderní dějiny. Monarchie byla od nepaměti výjimečná. Jedna z nejtradičnějších, nejslavnějších, nejbohatších. Do první světové války byla Británie první světovou velmocí,“ říká Martin Kovář se kterým pořadem provází i moderátor Ondřej Kopa.

Zajímavosti zabývající se Královnou Alžbětou II. a její rodinou s modrou krví si budete moct poslouchat každý čtvrtek. Dnes už jsou na webu Rádia Z již dvě epizody tohoto pořadu a rozhodně stojí za to si je poslechnout.

Úplně první podcast tohoto pořadu není o nikom jiném než o samotné královně Alžbětě II. Jelikož vládne již od roku 1952, většina obyvatelstva si jiného panovníka nepamatuje. Podle Martina Kováře mají Britové na Alžbětu štěstí. Oplývá totiž velikou empatií, a tím si spoustu lidí získala. K těmto monarchům obyvatelé Anglie velice tíhnout už od dob druhé světové války, kdy jako jedni z mála vládnoucích monarchů neopustili Londýn, přestože byl celých pět let bombardován.

V druhém podcastu se dozvíte o vzniku jména Windsorské dynastie. Její kořeny sahají až do 19. století, ale toto jméno nosí až od roku 1917. Ještě v průběhu první světové války nesl tento rod jméno Sachsen-Coburg und Gotha. Německy znějící jméno bylo pro rodinu v Británii ale velmi nepříjemné. “Bylo to vlastně nevyhnutelné. Ta míra nenávisti vůči hlavnímu protivníkovi ve válce, kterými byli Němci, byla taková, že by se s britsko-německou královskou rodinou obtížně identifikovali,“ vysvětluje Kovář v podcastu.

Chcete si rozšířit obzory a dozvědět se něco nového o této slavné a populární monarchii? Tak si nalaďte Rádio Z každý čtvrtek v 11:30, reprízu pak v sobotu v 8:30. Všechny záznamy jsou dostupné na webu rádia nebo ve formě podcastů v české aplikaci Youradio Talk a dalších streamovacích platformách jako Spotify, Apple Podcast či Google Podcast.

Celebrity - další články

Doporučujeme