Dráždí hada bosou nohou! Gretu Thunberg zatkla police jen pár hodin poté, co dostala pokutu

26. července 2023·Celebrity·Redakce

Greta Thunberg (Zdroj: Profimedia)

Taky jste si říkali, že o klimatické aktivistce Grétě Thunberg nebylo dlouho slyšet? Tak mladá Švédka se opět předvedla. V pondělí ji odvlekli policisté z protestní blokády v jihošvédském městě Malmö. Bylo to jen několik hodin poté, co ji místní soud udělil z podobného protestu z minulého měsíce pokutu.

Dvacetiletá Greta Thunberg se nejrůznějších protestů po celém světě účastní poměrně snadno. Během soudního řízení sice přiznala, že neuposlechla policejní příkaz, ale odmítla, že by porušila zákon. Hájila se tím, že jednala z nutnosti. Je absurdní, že ti, kdo jednají v souladu s vědou, by za to měli platit,“ řekla u okresního soudu v Malmö.

Aktivistka společně s dalšími účastníky zablokovali 19. června silnici pro nákladní vozy s ropou ve švédském městě. Policie je žádala, aby komunikaci uvolnili, to aktivisté odmítli. Po pondělním soudů opět aktivisté zamířili do přístavu, odkud je ale policie opět odvedla kvůli blokovávání dopravy.

Věřím, že jsme v nouzi, která ohrožuje životy, zdraví a majetek. Bezpočet lidí a komunit je ohroženo krátkodobě i dlouhodobě,“ hájila se dvacetiletá Švédka. Soud jí nařídil, aby zaplatila zhruba 3100 korun a dalších tisíc korun švédskému fondu pro oběti trestných činů. Výši pokuty stanovil soud v poměru k prokázaným příjmům Thunberg. Za neuposlechnutí policejního příkazu přitom hrozí trest odnětí svobody až na šest měsíců.

Celebrity - další články

Doporučujeme