Lidé se loučí s oblíbenou herečkou Libuší Šafránkovou

25. června 2021·Celebrity·Lenka Skrzeczkova·ČTK

Poslední rozloučení s herečkou Libuší Šafránkovou. (Foto: ČTK)

V kostele sv. Anežky na pražském Spořilově začalo dopoledne poslední rozloučení s herečkou Libuší Šafránkovou. V deštivém počasí si do místa, kam oblíbená herečka léta chodila, našlo cestu několik desítek lidí. Čekali již před otevřením kostela, pořadatelé je pouštějí dovnitř po skupinkách kvůli dodržení protiepidemických opatření. Lidé přicházejí na rozloučení s herečkou postupně, fronty se netvoří.

V kostele je vystavena rakev ze světlého dřeva, na které je postaven růžový taneční střevíček připomínající zřejmě nejslavnější roli Šafránkové, titulní postavu z filmové pohádky Tři oříšky pro Popelku. Z obou stran rakve jsou věnce věnované Národním divadlem a Činoherním klubem.

Věnce lemují také příchod do kostela po schodech, jsou mezi nimi poděkování od mnoha divadel, pražské FAMU, karlovarského festivalu, premiéra Andreje Babiše (ANO) či prezidentského páru Miloše a Ivany Zemanových.

Herečka Eliška Balzerová s manželem Janem Balzerem. (Foto: ČTK)

Většina těch, kdo do kostela přinášejí herečce růži či jinou květinu, se pak venku podepisuje do kondolenční knihy. Venku také mohou lidé sledovat přenos z interiéru kostela na velkoplošné obrazovce. Na ní je od 16:00 přenášena i mše, která je v úzkém rodinném kruhu a pro pozvané hosty.

Televizní přenos z kostela sv. Anežky na pražském Spořilově, (Foto: ČTK)

Celý kostel je zvenčí střežen bezpečnostní službou, na místě jsou ve velkém počtu novináři a přenosové vozy. Za kostelem vzniklo také pietní místo, kam lidé již v minulých dnech nosili svíčky a květiny. Kostel byl pro tiché rozloučení s herečkou, která zemřela 9. červnu ve věku 68 let, otevřen do 14:00.

Zádušní mše a uložení na hřbitově se uskuteční o týden později 2. července v jejích rodných Šlapanicích u Brna.

Oblíbená herečka Libuše Šafránková, známá hlavně jako filmová Popelka, zemřela po dlouhé nemoci. Ztvárnila mnoho filmových i divadelních rolí, zejména v pražském Činoherním klubu. S láskou, obdivem a úctou na ni vzpomínají herečtí kolegové i filmoví a divadelní režiséři.

Celebrity - další články

Doporučujeme