Pavel Kortán: Make-up je skvělá věc. Dává šanci lidem, kteří by ji třeba neměli

24. července 2023·Celebrity·Barbora Turková

Pavel Kortán (Zdroj: Frekvence 1)

Je make-up opravdu tak důležitý? A proč ho některé ženy ovládají na jedničku a pro druhé je to noční můra? Jaké základní produkty by v kosmetické taštičce měla mít každá dáma bez ohledu na věk? Hostem podcastu Trefa do Černé(ho) byl vizážista Pavel Kortán.

Makeu-up nemusí být něco, co vás musí stresovat. Jsem přesvědčen, že líčení je skutečná zbraň v rukou žen,” říká jeden z předních českých vizážistů Pavla Kortána. Ke kráse ho to vždycky táhlo, protože babička byla vyhlášená krejčová. Začátky ale jednoduché nebyly, jako každé dítě si musel najít brigádu, a tak třeba pracoval v prasečáku nebo v konzervárně. „Druhá babička byla vždycky krásná upravená žena, která měla ráda líčení a make-up. Mamka chodila upravená, ale je to spíše sportovní typ. Babičky mi ale daly do vínku tu lásku ke kráse a definovalo to moje pozdější zaměstnání. Když mi bylo asi 8 let, tak nám strejda z Německa přivezl časopisy Burda, kde byl makeover žena před a po a já si říkal “to je hustý, nikdo nemusí být hnusný.” Měl jsem doma červenou rtěnku a moje mamka byla moje první modelka,” směje se u vzpomínky Kortán.

Sám ale přiznává, že ho v tu době nenapadlo, že by se tím mohl živit. Lákal ho svět krásna, vůní a barev. Předtím si ale prošel rádiem i televizí, ale jak sám říká, nezajímají ho životy druhých. „Nejlépe se cítím v zákulisí, nemám ambice být slavný. Moje práce je to, že ta hvězda odchází a cítí se skvěle a má nejlepší podmínky k tomu zazářit.” Kortán líčil spoustu známých žen, například Simonu Krainovou, Mahulenu Bočanovou nebo Lucii Bílou. Byl i jako hlavní vizážista pro Čechy a Slovensko pro Yves Saint Laurent. „Z toho prasečáku jsem přijel do Paříže, což bylo skvělý. Učil jsem se od těch nejlepších. Pak mě vyslali do Turecka, kde jsem zastupoval značku. Zažil jsem trochu film Ďábel nosí Pradu,” říká Kortán s tím, že si díky tomu uvědomil, že chce pracovat s lidmi.

Obličej máme jenom jeden, ten už nám nikdo nevrátí

V posledních deseti letech zažilo líčení velký boom. Třeba Kim Kardashian může za hit konturingu, který dovede potlačit veškeré nedostatky. Je to ale dobře? „Na make-pu je skvělá jedna věc. Dává šanci i lidem, kteří by tu šanci třeba neměli. Make-up je zbraň. Přístupů je strašně moc a kolikrát se šíří věci, které jsou šílené. Ale pokud to tomu nositeli udělá radost a cítí se s tím dobře, tak proč ne,” myslí si vizážista, který si všímá i úspěch microbleendingu. „Asi tak 5% z těch prací je super. Kolikrát do toho jdou ženy, které třeba nemají bradavky, ale často si to pořizují ženy, které to vůbec nepotřebují. Často mají pocit, že musí být neustále namalované, ale ono je občas fajn být i nahá. Je nutné si vybrat opravdu dobrého odborníka. Obličej máme jenom jeden, ten už nám nikdo nevrátí.

Podle Kortána je super, že dnes můžeme vypadat mladší, a že v 50 letech, kdy mnohým začíná život, nemusíme mít přebytek vrásek. „Dneska ale mají dvacetileté holky obrovské rty a nevím, co s tou vytahanou kůží budou dělat v padesáti. Každý objem zvětšuje pokožku, ale věřím tomu, že se to utlumí a že se k té přirozenosti vrátíme.” A stejně jako v módě platí, že je dobré, aby žena měla ve skříni pět základních kousků a pak to kombinovat s dalšími. „Slečny přijdou často do obchodů a prodavačka jim řekne, že tohle je super a že to jim bude slušet. Ale ten produkt stojí skoro 1200. A takových nákupů je za měsíce třeba pět a hodně z těch produktů ani člověk nevyužije. Určitě je to kvalitní podklad, ať je to hydratační nebo sérum, který tu pokožku opečuje. Pak je to make -up, který by měl být pro ten daný typ pleti, pak korektor, který neleze do vrásek. Následně bronzer, tvářenku a kvalitní řasenku. A jako třešnička na dortu je červené rtěnka nebo kvalitní lesk, pokud má člověk tu odvahu,” radí Pavel Kortán. Podcast Trefa do Černé(ho) můžete slyšet na platformě Youradio Talk

Celebrity - další články

Doporučujeme