Představa, že by se z Londýna během války evakuovala královská rodina, byla pro Brity nepředstavitelná

24. září 2021·Celebrity·Barbora Turková

Foto zdroj: (Shutterstock)

Nikomu, kdo se zajímá o dění a historii britské královské rodiny, by rozhodně neměly ujít podcasty z nového pořadu Královská rodina na Rádiu Z. V současné chvíli si můžete poslechnout již čtyři epizody, které se těší velkému úspěchu a příští čtvrtek nás čeká další. Pořadem provází moderátor Ondřej Kopa a povídá si s historikem Martinem Kovářem.

Historik Martin Kovář si v pořadu Královská rodina na Rádiu Z povídá o britské královské rodině a o dění ve Velké Británii. Kde se vůbec vzala taková celosvětová fascinace právě touto monarchií? “Ta trvá po celé moderní dějiny. Monarchie byla od nepaměti výjimečná. Jedna z nejtradičnějších, nejslavnějších, nejbohatších. Do první světové války byla Británie první světovou velmocí,“ říká Martin Kovář se kterým pořadem provází i moderátor Ondřej Kopa.

Jak důležitou roli sehrála britská královská rodina během druhé světové války? Na to odpovídá čtvrtý díl podcastu Královská rodina. Británie byla jediným ostrůvkem svobody na mapě okupované Evropy a více než rok vedla osamoceně bitvu s Německem. “Na to se často zapomíná. V době, kdy budoucí válečný vítěz Sovětský svaz spolupracoval s nacistickým Německem na základě paktu Ribbentrop-Molotov od srpna 1939 až do jara 1941. Spojené státy sice byly Británii nakloněné, ale zůstávali neutrální. Británie tak byla jedinou evropskou zemí, která od roku 1939 vedla proti Německu, Itálii, Japonsku a spojencům válku,” upozorňuje na fakt historik Martin Kovář.

Bitvy vedla v Norsku, v Belgii, ve Francii nebo v severní Africe. Válka pro Británii nebyla vůbec jednoduchou a nejvíce postiženým místem byl samozřejmě Londýn. “Londýn čelil německému bombardování od srpna 1940 až do jara 1945, šest let skoro nepřetržitě, noc co noc. Myslím, že málokteré město trpělo za války tolik jako britská metropole. Cíl byl jasný: zlomit morálku a vůli obyvatel bojovat. Nikdy se mu to nepodařilo,” říká Kovář.

Ani vláda ani král se z Londýna během války neevakuovali. Londýn opustili třeba děti, ale představa, že by z metropole utekla vláda nebo královská rodina, byla pro Brity nepřijatelná. Byl to i vzkaz pro Německo a další země, jejíchž vlády ze svých zemí utekli. “Nepřipadalo v úvahu, že by král s královnou odjeli z Londýna. Památný byl výrok královny matky, manželky Jiřího VI., když byl zasažen Buckinghamský palác: ´Konečně se mohu podívat do očí svým milovaným Britům, kteří trpí stejně´. Královská rodina žila během války ze stejných válečných přídělů, jako její obyvatelstvo,” upozorňuje Kovář.

Velkou osobností britských dějin je i samozřejmě premiér Winston Churchill, kterého ale královská rodina na začátku moc nemusela, protože to byl takový “zlobivý kluk“. Byl to ale on, který válku vyhrál, za což se mu dostálo pocty, když s královskou rodinou stál na slavném balkóně v Buckinghamském paláci. Byl to jediný politik, kterému se předtím i potom této pocty dostalo.

Churchill byl nicméně více viditelný, než král. “Britové ale věděli, že je král ve městě. Na to nemusel být denně v rádiu a televizi a to úplně stačilo. V roce 1945 se devatenáctiletá Alžběta II. připojila k ženskému sboru a pomáhala také jako zdravotnice. To bylo také velmi důležité, když pak nastoupila na trůn. Její snímky jsou ikonické,” říká historik.

Chcete si rozšířit obzory a dozvědět se něco nového o této slavné a populární monarchii? Tak si nalaďte Rádio Z každý čtvrtek v 11:30, reprízu pak v sobotu v 8:30. Všechny záznamy jsou dostupné na webu rádia nebo ve formě podcastů v české aplikaci Youradio Talk a dalších streamovacích platformách jako Spotify, Apple Podcast či Google Podcast.

 

Celebrity - další články

Doporučujeme