Princ Charles má problém. Nachytali ho, jak dostává peníze od šejka obviněného z terorismu

29. června 2022·Celebrity·Redakce

Princ Charles a Hamad bin Jassim bin Jaber Ál Thání. (Zdroj: Profimedia)

Princ Charles zase nebude mít klidné spaní. Čelí totiž obvinění, že přijal jeden milion eur nacpaný v kufru od kontroverzního katarského šejka Hamada bin Jassima bin Jaber Ál Tháního, který je zároveň bývalým premiérem Kataru. Informaci přinesl deník Daily Mail.

Celá kontroverzní událost přichází poté, co rezignoval Charlesův pomocník Michael Fawcet kvůli skandálu s penězi za vyznamenání pro saudského prince. Nyní se ukázal, že to není poprvé, co princ přijal od Hamada bin Jassima bin Jaber Ál Tháního peníze pro charitu v hotovosti. Celkem mělo jít o 3 miliony eur, které byly předány v letech 2011 až 2015. Objevila se informace, že jeden milion princ převzal při soukromém setkání v Clarence House v roce 2015.

Peníze následně předal svým pomocníkům, aby byly v plné výši předány charitě. Účetní tvrdí, že šlo o legitimní dar přijatý v dobré víře. Královská politika ale říká, že členové rodiny nesmí přijímat peníze, mohou ale vzít šek pro charitativní účely.

View this post on Instagram

A post shared by Clarence House (@clarencehouse)

Celá kauza je kontroverzní nejen kvůli penězům, ale i kvůli osobě šejka. Ten totiž v minulosti připustil, že je možné, že financoval syrskou odnož al-Káidy . Byl také nazýván “mužem, který koupil Londýn“, protože to byl on, co dohlížel na nákup obchodního domu Harrods, Shard a olympijské vesnice.

Neexistuje sice žádný důkaz, že princ a šejk spolu jednali nezákonně nebo že by mu Charles za tyto dary něco nabízel. Nicméně událost vyvolala otázky, o tom, zda je dobré také dary od takového člověka přijímat. „Potvrzujeme, že předchozí správci PWFC diskutovali o správě a vztahu dárců a potvrdili, že dárce byl legitimní a ověřená protistrana a naši auditoři dar přijali po zvláštních dotazech v průběhu auditu,“ uvedl včera sir Ian Cheshire, který je předsedou fondu.

Jde o úděsný nedostatek soudnosti. Buď Charles ukázal šokující naivitu, anebo aroganci někoho, kdo si myslí, že není vázán pravidly, která ostatní lidé dodržují,“ reagoval deník The Daily Mail. „Princ Charles se sešel se šejkem Hamadem v soukromí, bez jiných úředníků a aniž by o schůzce informoval,“ přidal se Graham Smith z protimonarchistického hnutí Republic. „Hamad přitom čelí vážným obviněním ohledně porušování lidských práv a v Británii má významné finanční a další zájmy,“ zdůraznil

Šejk byl v letech 2007 až 2013 katarským premiérem. Země je bohatá díky ropě, ale také je často kritizována za špatné výsledky v oblasti lidských práv, za to jak se chová k homosexuálům a ženám. Princ se do kontroverzí dostal už podruhé během jednoho roku. V loni se objevila informace, že Charlesův důvěrník Michael Fawcett nabídl miliardáři pomoc při získání rytířského titulu a britské občanství výměnou za štědré dary.

Celebrity - další články

Doporučujeme