Skandál prince Charlese? Spolupracoval se sexuálním predátorem, který má na svědomí až 500 obětí

8. dubna 2022·Celebrity·Barbora Turková

Král Karel III. (Foto: Shutterstock)

Na tenhle dokument se princ Charles asi s nadšením nepodívá. Nový pořad z dílny Netflixu s názvem Jimmy Savile: A British Horror Story se zaměřuje na sexuálního násilníka Jimmyho Savile (†84). Ten mimo jiné odhalil, že Saville patřil mezi blízké poradce prince Charlese.

Jimmy Saville zemřel v roce 2011. Až teprve po jeho smrti se policii podařilo dokázat, že se jednalo o chronického útočníka, který má na svědomí stovky zločinů. V 70. a 80. letech byl jednou z nejznámějších britských celebrit a na BBC moderoval několik pořadů. Z pozice miláčka národa a odborníka na vztahy s veřejností radil dokonce i britské královské rodině.

Právě budoucí král, princ Charles se na něj podle nového dokumentu měl několikrát obrátit s žádostí o pomoc. „Možná se pletu, ale ty jsi chlap, který ví, jak to chodí. Potřeboval bych od tebe seznam doporučení. Chtěl bych oslovit i ty části země, které se zatím oslovit nepodařilo,“ psal například princ v dopise z 14. ledna 1989. S Charlesem a Dianou se seznámil v 80. letech díky své práci pro nemocnici  Stoke Mandeville Hospital.

V roce 1983 tam princezna otevřela nové oddělení pro poranění páteře. Princ se na Savila obrátil třeba po nešťastném projevu jeho bratra, prince Andrewa poté, co v prosinci 1988 na palubě letu Pan Am 103 z Londýna do New Yorku vybuchla bomba teroristů. Andrew řekl, že Američané jsou na tom hůř a byla jen otázka času, než půjde nějaké letadlo k zemi.

Se Savilem spolupracoval i během skandálů kolem Sarah Ferguson, bývalé manželky Andrewa, jejíchž popularita v jednu chvíli prudce klesla. Predátor radil Charlesovi i s jeho projevy. „Tak dobře rozumíš tomu, jak lidé fungují, jsi úžasně skeptický a praktický. Můžeš se mrknout na tenhle návrh a dát mi vědět, co by podle tebe na lidi nejlépe zabralo?“ žádal ho například v dopise 16. dubna 1990 před jedním ze svých projevů. Věděl princ o jeho skandálech? Těžko říct.

Moderátor Jimmy Savile zneužil v nemocnici Stoke Mandeville Hospital (SMH) v anglickém Aylesbury v letech 1968 až 1992 více než 60 pacientů a dalších osob. Jeho skandály se začaly odhalovat až po jeho smrti v roce 2011. Část personálu prý věděla, jakou má Savile pověst. Jedna z obětí sice v roce 1977 podala stížnost, ale policie nic neřešila. Bavič napadal pacientky i zaměstnankyně ve věku od osmi do 40 let.

„Zničil mě v mých dvaceti letech,” řekla jedna ze zdravotních sester. K osmnáctileté dívce, která ležela v nemocnici, moderátor vlezl do pokoje k oknem a napadl ji. „Řekla jsem sestřičkám, že Savile za mnou přišel a mluvil se mnou. Jen řekly, že vědí, jaký je, a že je třeba ho ignorovat,“vypověděla později. Myslela si, že se to stalo jen jí. Úřady ale obdržely stovky stížností a ministerstvo zdravotnictví vytvořilo nezávislou komisi. Ta pak zveřejnila, že Savile během 40 let ve 28 nemocnicí znásilňoval muže i ženy.

Britská charitativní Národní společnosti pro ochranu dětí před krutým zacházením v roce 2016 uvedla, že zneužití moderátorem oznámilo více než 500 lidí. Nejmladší oběti byly údajně dva roky. Do jeho spáru se nejčastěji dostávali nezletilí ve věku od 13 do 15 let. V roce 2013 došla policie k závěru, že od roku 1995 do roku 2009 měl Savile na svědomí nejméně 214 obětí, včetně 34 znásilnění.

 

Celebrity - další články

Doporučujeme