Režiséři i diváci milovali její energickou povahu, talent i vzhled. Libuše Šafránková (†68) by oslavila 70. narozeniny

8. června 2023·Celebrity·Redakce

Libuše Šafráková (Zdroj: Profimedia)

Oblíbená herečka, představitelka princezen a neustále usměvavá žena Libuše Šafránková (†68) by 7. června oslavila 70. narozeniny. Na všechny působila neuvěřitelně pozitivně, měla spoustu energie a rozdávala úsměvy na všechny strany.

Libuše Šafránková se narodila 7. června 1953 v Brně, dětství ale strávila ve Šlapanicích. Už jako malá měla jemné a půvabné rysy. Nejvíce času trávila s babičkou, která v ní probudila lásku k divadlu a navíc se začala věnovat i recitování. Jak řekla v minulosti její sestra Miroslava, šlo jí to samo. Absolvovala dramatický obor brněnské Státní konzervatoře, od druhého ročníku už hostovala v divadle. A to i když se domů vracela v noci a z vlaku musela vyskakovat, protože ve Šlapanicích nestavěl.

Už na škole dostávala velké role. Všichni byli udiveni nejen jejím talentem, ale i krásou. Hvězdou se stala prakticky přes noc, hlavně díky roli Barunky v Babičce. První natáčela záběr, když plakala u včel a říká: „Babička nám umřela.“ Dala to tak přesvědčivě, že režisér Antonín Moskalyk (†75) zapomněl vypnout kameru. „Tekly jí opravdové slzy, žádný glycerin a byl to fantastický zážitek. Z ní něco vyzařovalo a nic nehrála,“ popsala Helena Rohanová, která ji pro film objevila.

Čím se ale Šafránková zapsala do srdcí všech, byla role Popelky. Pro režiséra Václava Vorlíčka (†88) byla jako zjevení. Dívka, která působila jako panenka, navíc s neskutečnou figurou. Rozhodně ale nepůsobila jako plaché děvče, ba naopak. Byla energická, sama jezdila na koni, střílela z kuše a natáčela v hlubokém sněhu. A jako Popelka se zapsala do srdcí diváků i filmařů a princezny si pak střihla ještě několikrát.

U kolegů byla vždy velmi oblíbená, což potvrzuje i Zdeněk Svěrák. „Vždycky se jí říkalo Libuška, nikdy Libuše, protože to byla tak milá holka, že se to prostě jinak říct nedalo. Libuška byla neskutečně nadaná herečka, můžete na ni vzpomínat tak, že vás dojala, nebo že vás rozesmála, protože ona dokonale plnila oba tyto úkoly,“ řekl pro Českou televizi. I když už jí bylo přes třicet, stále vypadala jako mladá dívek s perfektní postavou. Režiséři ji nechtěli moc obsazovat do dramatických rolí, což se ale změnilo filmem Všichni moji blízcí.

 

Tři oříšky pro Popelku (Zdroj: Profimedia)

V pozdějším věku si už role velmi vybírala a nekývla jen tak na něco. Objevila se v několika dílech Četnických humoresek či v pokračování Nemocnice na kraji města, ale pak se z filmového života stahovala a věnovala se rodině. Poslední film Jak jsme hráli čáru přišel v roce 2014. Tehdy podstoupila náročnou operaci, při které jí byl odstraněn zhoubný nádor z plic spolu s částí plicního laloku. Později se zjistilo, že přišla o pětinu plic.  „Musela jsem se naučit používat injekční stříkačku. Měla jsem nejdřív trému, ale sestřička, která mě to učila, řekla, že si mám myslet, že třeba dávám prádlo do pračky. Je to činnost jako každá jiná, tvrdila usměvavá herečka.

Na veřejnosti se už moc neobjevovala. Naposledy byla viděna v den svých narozenin, kdy nastoupila do Všeobecné fakultní nemocnice v Praze, kde ji čekal plánovaný lékařských zákrok. Okolo páté hodiny ji do nemocnice na Karlově náměstí přivezla kamarádka. V pavilonu A6 je onkologická klinika, klinika tuberkulózy a respiračních onemocnění, nebo třeba centrum plicní endoskopie. I přes snahy lékařů 9. června 2021 zemřela.

Celebrity - další články

Doporučujeme