Zakladatel Facebooku Mark Zuckerberg má narozeniny. Co jste o oslavenci nevěděli? Má nižší plat než vy

14. května 2022·Celebrity·Dominika Číčelová

Mark Zuckerberg. (Foto: Shutterstock)

Na pohled vypadá jako typický ajťák, co ve škole neměl moc kamarádů a žádné holky. A přitom, co by za něj teď kdejaká holka dala. Muž, který vytvořil ve virtuálním světě místo, které propojilo celý svět. Mark Zuckerberg, zakladatel Facebooku, dnes slaví 37 let. Web Pro ženy nám prozradil to, co jsme o něm ještě nevěděli.

Sláva, o které se mu ani nesnilo, bohatství, které si prostý smrtelník dovede asi jen těžko představit. Zakladatel Facebooku, Mark Zuckerberg, se jednou provždy zapsal do historie moderních technologií. Přitom na samém začátku byla jen komunikační platforma pro studenty Harvardské univerzity, která se posléze rozšířila mezi studenty dalších škol.

Od února 2004, kdy byl web spuštěn, se role Facebooku proměnila a už to není jen komunikační kanál pro studenty vysokých škol. A s postupem doby se z něj také stává nebezpečný nástroj v rukou těch nejmocnějších.

Co jste o tomhle sympaťáčkovi možná nevěděli?

Proč je Facebook modrý?

Mark trpí červeno-zelenou barvoslepostí, ale s modrou barvou problém nemá. Takže modrá je nejen dobrá, ale taky byla jasnou volbou.

Marka nelze zablokovat

Všichni moc dobře víme, že když se nám někdo na facebooku nelíbí, můžeme ho zablokovat. A všichni moc dobře víme, jak se to hodí, obzvlášť v několika posledních letech, kdy mají lidé potřebu vyjadřovat své názory a hlásat “osvětu” do světa. Jenže, pokud byste takhle chtěli zablokovat jeho nebo jeho manželku, nepovede se vám to.

Čí nápad Facebook byl?

Dva bratři, dvojčata Cameron a Tyler Winklevoss se ozvala, že jim Zuckerberg nápad ukradl. A podařilo se jim vysoudit 65 milionů dolarů. Oba argumentovali tím, že od něj v roce 2002 chtěli pouze pomoc při vytváření své sítě ConnectU, na základě čehož si pak on založil svoji. Vizi takové sociální sítě ovšem mohlo mít v hlavě spousta lidí.

Hot or Not? Not!

Před tím, než světlo světa uviděl Facebook, Mark vynalezl jinou webovou stránku FaceMash, na které se objevily fotografie všech studentů a lidé mohli hlasovat Hot or Not (Sexy, nebo ne). Vedení školy to však považovalo za nekorektní a urážlivé, a tak to musel smazat. Pak přišel s facebookem.

Smlouva na rande

Jeho žena, tehdy přítelkyně Priscilla Chan, s ním začala chodit v době, kdy intenzivně pracoval na facebooku. Věděla, že odtrhnout ho od práce bude vždy na dlouhé lokte a náročné, což by ji mohlo snadno odradit. Rozhodla se tak přimět Marka, aby s ní podepsal smlouvu. Na co? Na jedno rande týdně trvající minimálně 100 minut mimo prostředí jeho domu nebo kanceláře.

Jí jen to, co zabije

Zakladatel Facebooku si každý rok dává nějakou výzvu, kterou musí překonat. Například měl uběhnout 365 mil za rok anebo se naučit mandarínštinu. V roce 2011 se rozhodl, že přestane jíst maso. Tedy ne úplně. Že bude jíst pouze to maso, které sám zabije.

Nerdík v mikině

Schválně se zamyslete, v jakém oblečení vídáte zakladatele a majitele Facebooku na fotografiích nejčastěji. Je to mikina či nějaké obyčejné triko! Bez ohledu na to, jak důležitá událost či konference to je, Mark Zuckerberg to příliš neřeší. Ale musí se mu nechat, že na vlastní svatbu i křtiny svých dcer přišel v kvádru. Stejně jako do amerického Senátu.

Má nižší plat než vy

Plat Marka Zuckerberga, jakožto výkonného ředitele Facebooku, je jeden jediný dolar ročně. Rozhodně ale na tom není špatně – příjmy mu jdou z nákupu akcií a výnosů spojených s chodem firmy, kterou založil. Někteří ale tvrdí, že snížení platu na jeden dolar je kvůli odvodu daní.

Celebrity - další články

Doporučujeme