Chlapci (12) naměřili vyšší IQ než Einsteinovi nebo Hawkingovi

19. března 2018·Články·Karolína Stránská

Reprofoto Youtube

Žák střední školy ve Walesu dosáhl v testu nejvyššího možného výsledku. Stal se tak členem Mensy, která sdružuje lidi s nejvyšším IQ na základě vyplnění oficiálního testu. Mladému Harrisonu Caseymu trvalo vyplnění testu dvě hodiny. Výsledkem překonal i slavného Alberta Einsteina či Stephena Hawkinga.

Harrison Casey je žákem střední školy Aberdare Community School ve Walesu. V prvním roce života už četl noviny jako dospělý člověk a ve třech letech uměl matematické operace s čísly. “Z výsledku mám radost. Test byl docela obtížný,” řekl pro WalesOnline dvanáctiletý génius, jenž se díky výsledku 162 bodů, což je v testu maximum, zařadil mezi jedno procento populace s takovýmto bodovým koeficientem.

Svým výsledkem překonal i velikány jako Alberta Einsteina či nedávno zesnulého astrofyzika Stephena Hawkinga. Stal se tak právoplatným členem Mensy, do které se může přihlásit každý, kdo díky své inteligenci patří mezi horní dvě procenta populace.

Jako malý si Harrison přál být patologem a chtěl najít léky na nemoci. Ve škole vyniká ve všech předmětech, ale nejvíce jej baví matematika. “Pravdou je, že se moc neučím. Je to přirozené,” řekl skromně. “Jsme na něj nesmírně hrdí. Pochopitelně bude slavný, proto doufáme, že si na nás vzpomene,” uvedla asistentka v Harrisonově škole Tara Nealová. “Vzdělávání je o potřebách dítěte, proto jsme spolupracovali s jeho rodiči a připravovali pro něj plán výuky. Je to úžasný úspěch,” dodala.

Jeho matka Amy prozradila, že mu byl ve čtyřech letech diagnostikován Aspergerův syndrom. “Vždycky jsme věděli, že je chytrý. Jsme na něj moc pyšní. Jeho psycholog nám doporučil, aby zkusil napsat test Mensy už na základní škole, ale do Mensy se lze přihlásit, když je vám nejméně deset let,” vysvětlila Harrisonova matka, proč její syn nemohl napsat test už dříve.

Mezi členy Mensy v České republice patří například bývalá ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová, někdejší předseda Svobodných Petr Mach či bývalý poslanec ODS Petr Tluchoř.

Články - další články

Doporučujeme