Chřipka, viróza a další jarní radovánky: 6 RAD, jak zahájit protiútok

3. března 2017·Články·Redakce

Velmi pozvolna, ale přece nastává nejkrásnější období roku. Jaro! Všechno kvete, voní, sluníčko je konečně vidět a začíná hřát. Ve vzduchu cítíme všechny jarní benefity, včetně možnosti uklidit do skříní pět vrstev oblečení a vytáhnout oblíbené sáčko, lehký kabátek nebo klasiku v podobě džínové bundy! S nadšením se vrháme do jarních dnů -  často ale zbrkle a nemine nás chřipka. Ta jarní je často horší než onemocnět v zimě. Jak se můžeme bránit?

To nemůže být chřipka, vždyť zima je pryč a za okny jaro! Pobolívá vás hlava, máte rýmu a začínáte cítit škrábání v krku? Pravděpodobně jste podcenili přípravu a postihlo vás časté jarní onemocnění. Pít čaj s medem a citronem a jíst hodně ovoce a zeleniny, to je samozřejmě základ vždy. Ale co dál?

Prevence je základ

#1 Silná trojka

Zázvor. Křen. Kysané zelí. Jeden za všechny. Všichni za jednoho. Zázvorový čaj, k párku křen a poctivá zelňačka nebo miska zelí denně. A chřipka nemá šanci!

via GIPHY

#2 Iluze tepla

Nepodceňujte počasí. Jaro je přece jen teprve na začátku. Než bude sluníčko hřát v plné síle, ještě si chvíli počkáme. Buďte ráno o vrstvu chytřejší – sundat kabát nebo svetr je možné vždy, ale když zafouká chladný vítr, tak se jen v tričku neubráníme prochladnutí. A pak už není před chřipkou úniku.

Bránili jste se marně?

#3 Jako Pretty Woman

via GIPHY

Naložte se do vany! Nepřežeňte to ale s teplotou vody – zvlášť pokud už máte teplotu, samozřejmě – ale jestli se cítíte jen tzv. nakřáplí, napusťte si ji a přidejte meduňkový olej, který pomůže uvolnit ucpané dutiny. Nezapomeňte si do teplé lázně položit ruce až po lokty. Bude se vám potom lépe dýchat.

#4  Ještě že je Kolumbus objevil

Brambory! Rozmačkané je ještě horké v plátýnku nebo kapesníku položte na hruď, pokud vás nejvíce trápí kašel a nebo vás škrábe v krku. Výborně působí také jako obklad na čelo proti zastydlé rýmě.

#5 Babičky věděly

via GIPHY

Vývar. Je potřeba říkat víc? Je to všelék! Poctivý a silný – nejlépe slepičí – postaví na nohy nejen po prohýřené noci. Vývar v boji s chřipkou vždy vítězí!

#6 Pijte vodu, pijte pitnou vodu a nepijte rum

Kdo by neznal známý hit od písničkáře Nohavici. V případě chřipky to ale neplatí – horké mléko, med a rum, to je složení nápoje zvaný medvědí mléko. Léčba oblíbená spíše u pánů, zabírá ale na každého. Dejte si ho před spaním, chřipka sbalí fidlátka a ráno jste jako rybička.

TIP

Na kašel zabírá také čaj z majoránky nebo cibulový čaj s medem a žvýkání hřebíčku průběžně po dobu tří dnů.

Články - další články

Doporučujeme