Dá se oklamat detektor lži? Bývalý policista popsal jednoduchý trik

1. září 2019·Články·Lukáš Vaněk

Ačkoli bývá detektor lži považován za jeden z klíčových důkazních materiálů, jeho efektivita stoprocentní není. Bývalý policista dokonce prozradil, jak na tento test vyzrát.

Pokud se dostanete do situace, kdy budete testováni na detektoru lži, pak jste udělali něco špatně. Nevýhodou tohoto testu je to, že nevinné lidi přinutí znervóznět, aby neřekly něco špatně, což se může na záznamu prokázat. Na druhé straně notoričtí zločinci, kteří jsou zvyklí lhát, můžou hravě přístroj obelstít. Ale jak?

Ve své podstatě je to úplně jednoduché, což potvrzuje bývalý policista Doug Williams, jenž se připojil k policejním jednotkám v roce 1972. prošel si i tréninkem polygrafické školy.

Později se stal expertem na detektor lži, protože jím procházel každý den. Po nějakém čase ho však začalo zajímat, jak vlastně přístroj funguje. “Po testech jsem začal chvíli pochybovat, protože jsem věděl, že dokážu kontrolovat svůj dech, ale nevěděl jsem jak ovládat tepovou frekvenci a krevní tlak,” uvedl Williams pro rozhlasový pořad This American Life.

Jednou však mluvil s kamarádem, jenž mu vyprávěl o tom, že když je pod stresem, tak zatahuje svalstvo v konečníku známé jako svěrače. Nakonec se ukázalo, že tento trik platí i na detektor lži. “Po přítelově radě jsem šel na detektor lži a světe div se, po stáhnutí svěračů jsem měl srdeční tep na normální úrovni,” potvrdil Williams.

Články - další články

Doporučujeme