Daniela (38) z Československa šokuje svět! Nedřív překládala pro FBI, pak si vzala člena Islámského státu

2. května 2017·Články·Redakce

Někdejší překladatelka amerického Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) Daniela Greeneová, narozená v někdejším Československu, se před třemi lety v Sýrii provdala za německého rappera Denise Mamadoua Cusperta, který se přidal k teroristickému hnutí Islámský stát (IS). Dnes o tom s odvoláním na nově získané soudní dokumenty informovala zpravodajská stanice CNN. Greeneovou americký soud po příjezdu do USA potrestal dvěma lety vězení, trest si odpykala už loni v létě. Cuspert v Sýrii zřejmě zahynul.

Kauza vrhá na FBI nepříznivé světlo, protože jedním z úkolů tohoto úřadu je pátrat po možných přívržencích IS ve Spojených státech, poznamenala CNN.

Magazín Der Spiegel uvedl, že nyní osmatřicetiletá Greeneová, která vyrůstala v Německu, dostala na začátku roku 2014 za úkol analyzovat Cuspertovu komunikaci. Rapper ji ale očividně tak fascinoval, že se ještě téhož roku vydala do Sýrie, kde se za něj provdala. Cuspert vystupoval pod uměleckým pseudonymem Deso Dogg.

Už několik týdnů po svatbě ale Greeneové došlo, že učinila zásadní chybu. Vrátila se proto do USA, kde byla obratem zadržena. Díky spolupráci s vyšetřovateli dostala jen dvouletý trest vězení.

Zdroj: ČTK

Články - další články

Doporučujeme