Delším kvašením kombuchy vznikne perlivý alkoholický nápoj

12. září 2020·Články·Lenka Skrzeczkova

Kombucha (Foto: Shutterstock.com)

Kombucha, fermentovaný nápoj, který vzniká z oslazeného černého nebo zeleného čaje. K její fermentaci se užívá symbiotická kolonie bakterií a kvasinek. Je to funkční potravina a její chuť záleží na délce kvašení, nejčastěji je sladkokyselá.

Tento starodávný nápoj existuje už téměř 2 000 let. Pochází z Číny a u lidí se v posledních letech těší velké oblibě. Má lahodnou chuť a dobré účinky na zdraví člověka. Kombucha se vyrábí lehce. Uvaříme si černý nebo zelený čaj a přidáme cukr a následně roztok podrobíme octovému kvašení. Právě ono kvašení lze podpořit přidáním kombuchové kultury. Poté necháme nápoj zkvasit.

Pokud do nálevu dáte více cukru a budete fermentovat déle, tak dojde ke vzniku tzv. hard kombuchy neboli k silnějšímu nápoji. To je druh, který obsahuje větší množství alkoholu a je perlivější než klasický nápoj. “Bohužel není zaručeno, že ze silného nálevu kombuchy získáte značné množství živin a probiotik,” uvedla serveru Health Tracy Lockwood Beckerman. “Některé firmy už tento výrobek testovaly a zjistily, že probiotika nemohou odolat vysokým hodnotám alkoholu,” dodala.

Zvýšený obsah alkoholu v nápoji může mít negativní vliv na střeva. “Alkohol přispívá ke střevní dysbióze a ke snížení biologické rozmanitosti střevního mikrobiomu,” uvedla zakladatelka Nutrion Squeezed Anna Brown. Silná kombucha sice neobsahuje tolik probiotik, ale je lepší alternativou než alkohol. Pořád totiž obsahuje určité množství vitamínů, minerálů a antioxidantů, které naše tělo ocení. “Silná kombucha je tak lepší volbou než  víno, pivo a míchané nápoje,” dodala.

 

Články - další články

Doporučujeme