Druhý český džihádista! Mladík z Třebíče verboval spolužáky k Islámskému státu

4. července 2017·Články·Redakce

shutterstock

Džihádista Honza čili Jan Silovský není jediným Čechem, který se chtěl stát teroristou z Islámského státu. Podle deníku MF DNES se chtěl k islamistům přidat bývalý student obchodní akademie a hotelové školy v Třebíči.

Policie vyšetřuje dvacetiletého mladíka z Třebíče kvůli sympatiím k islámskému terorismu. Mladík vinu popírá. Videa v mobilu, e-mailovou korespondenci i odposlechy telefonátů, které policie má, jsou ale prý dostatečným důkazem.

„Vykládal, že sleduje videa z poprav, a ukazoval scény z mučení lidí. Když s ním nesouhlasili, choval se divně, takže se ho žáci začali bát. Zdálo se jim, že by někomu mohl ublížit. Škola to začala řešit,“ popsal zdroj ze školního prostředí pro deník MF DNES.

Mladík, který svým spolužákům údajně ukazoval i návod na výrobu bomby stažený z internetu, má vážný problém. Policisté nyní prošetřují, zda je jeho chování trestným činem.

Pokud ano, může skončit i na několik let za mřížemi. První český džihádista Jan Silovský ze Spáleného Poříčí dostal u pražského Vrchního soudu šestiletý nepodmíněný trest.

 

Články - další články

Doporučujeme