Fantazírujete o zabití svého šéfa? Je to normální a pozitivní věc, tvrdí psycholožka

12. července 2019·Články·Barbora Pisingerová

Ilustrační foto. (Zdroj: Shutterstock)

Pokud jste si někdy představovali jak vraždíte svého šéfa, nemusíte se cítit provinile ani divně. Podle psycholožky Julie Shaw z University College London je to nejen zcela normální, ale ve skutečnosti dokonce prospěšné, píše deník Independent.

Podle dat kriminální psycholožky Julie Shaw prý více než polovina lidí někdy v životě přemýšlela o vraždě někoho, koho zná. Překvapivě se však nejedná o žádný negativní fenomén. Fantazírování o zabití šéfa totiž zlepšuje schopnost zaměstnanců se do něj vcítit.

Podle odbornice jsou nejčastějším terčem násilných představ nadřízení nebo bývalí partneři. Oblíbených cílů je však celá řada. Ačkoli jsou tyto fantazie mezi lidmi rozšířené, drtivá většina z nás vraždu naštěstí nakonec nezrealizuje.

Vražděním k empatii

Představy o vraždění jsou podle psycholožky ve skutečnosti skvělým procvičováním empatie. Jak je to možné? “Promýšlíte si to, představujete si, jaké by to asi mělo následky, představujete si, jaké by to bylo to skutečně udělat – a hádejte, k jakému rozhodnutí to nakonec vede?” uvedla Shaw. “Nechci to udělat, protože se mi ty následky nelíbí,” vysvětlila.

“Fantazie a empatická cvičení jsou stěžejní pro správné rozhodování, a to hlavně v situacích, kdy člověk nemá moc času. Když jdou věci dobře – to je ten správný čas procvičovat empatii,” popsala odbornice.

Články - další články

Doporučujeme