Ceny Anděl: Ceny mají Mirai, Ewa Farna i David Stypka. Do Síně slávy vstoupil Jaroslav Uhlíř

28. dubna 2022·Hudba·Barbora Turková

Ewa Farna. (Zdroj: Profimedia)

Ve středu se v pražském Veletržním paláci udílely ceny Anděl. Sošku si odnesli Mirai, Ewa Farna, David Stypka nebo Annabelle. Do Síně slávy vstoupil Jaroslav Uhlíř.

Ewa Farna byla nominovaná na čtyři sošky – Album (Umami), Sólová interpretka, Skladba (Tělo) a Videoklip roku. Dočkala se té v kategorii Sólová interpretka. „Děkuju moc za tu krásnou cenu, já jsem si to strašně přála,“ řekla Ewa Farna. Skupinou roku se stali Mirai. „Jsem celoživotní skeptik a zpochybňuju naše ceny,” uvedl frontman Mirai Navrátil. „Mám pocit, že jsme si to nezasloužili. Kdyby nebyly tyhle signály, že to má smysl, tak by to se mnou bylo k nevydržení.”

View this post on Instagram

A post shared by Mirai (@miraimusic)

Sólovým interpretem roku byl vyhlášen hudebník David Stypka, který zemřel v lednu loňského roku. Získal také cenu za Album roku Dýchej a Skladbu roku za píseň Farmářům společně s kapelou Bandjeez. V kategorii Videoklip roku se radovala Annet X s klipem Bylo, nebylo a objevem roku byla Annabelle. V kategorii Folk zvítězil Vladimír Mišík s deskou Noční obraz. Na pódiu ho zastoupil syn Adam a rodina, Mišík nemohl dorazit ze zdravotních důvodů.

V kategorii Alternativa a elektronika si sošku odnesla Amelie Siba, v Rapu vyhrál Smack, který získal i Cenu fanoušků. V kategorii Klasika vyhrál Ivo Kahánek, nejlepším slovenským albem je od dvojice Lash & Grey. Do Síně slávy vstoupil Jaroslav Uhlíř. „To to trvalo teda,” reagoval Uhlíř, kterého na pódiu doprovodila manželka. Ta si také vzala slovo a legendárního skladatele a interpreta už k řeči nepustila. „Hezky jsi to řekla,” dodal na závěr Uhlíř.

A co by to bylo za předávání cen bez kontroverzí. O tu letošní se postarala skupina Sněť, která za album Mokvání v okovech získala sošku v kategorii Rock. Nicméně sošku si nakonec nepřevzala kvůli kritice organizace OSA. Ochranný svaz autorský je spolek, který získal od Ministerstva kultury České republiky status tzv. kolektivního správce s oprávněním vybírat poplatky za veřejné hudební produkce. „Nesnášíme OSU, OSA je největší problém undegroundu, OSA je zkur… věc,” vzkázala kapela.

 

Hudba - další články

Doporučujeme