Hana Zagorová vyznamenání od prezidenta Zemana odmítla. Chtěla být apolitická, řekl kapelník Dvořák

7. září 2022·Hudba·Lenka Skrzeczkova·Helena Šulcová

Jiří Dvořák (Foto: Frekvence 1)

6. září by Hana Zagorová oslavila 76. narozeniny. Bohužel 26. srpna Českou republikou otřásla zpráva, že národem oblíbená zpěvačka zemřela. V Press klubu na ni zavzpomínal její kapelník a manažer Jiří Dvořák.

Vyrovnat se se smrtí Hany Zagorové je pro nejbližší přátele a kolegy velice těžké. Několikrát denně na ni vzpomínám a furt se vracím ke společným chvílím, uvedl Dvořák. V posledních týdnech spolu komunikovali pouze prostřednictvím SMS a osobně se naposledy viděli v listopadu loňského roku. “Natáčeli jsme v České televizi Gala program pro Jiřinu Bohdalovou, vysílalo se to na silvestra. To bylo naposledy, co jsme se fyzicky viděli. Od té doby jsme si jen volali a psali.”

Společně se domlouvali do poslední chvíle na koncertech a snažili se program doladit tak, aby zpěvačce nějak nepřitěžoval a byl pro její zdraví co nejvhodnější. Problémy měla delší dobu. Od mládí trpěla nevyléčitelnou nemocí krve – hemoglobinurií. Nemoc přijala a naučila se s ní nějak žít. Vždycky zářila, těšila se na vystoupení. Koncem prázdnin byla tak nabitá sluncem a energií, že už se ptala, kdy pojedeme,” řekl. Její stav se ale zhoršil po prodělání koronaviru.

Dvořák začal se Zagorovou spolupracovat před 12 lety. Potřebovala druhého Karla Vágnera. Říkala, a to ty jsi, já se o nic nemusím starat. Nechávám věci na tobě, ty to zařídíš, to bude fungovat,” uvedl s tím, že mu bylo ctí a radostí jí sloužit.

Zagorová je nenahraditelná

Hana Zagorová byla miláčkem národa stejně jako třeba zesnulý Zlatý slavík Karel Gott (†80). Podle jejího manažera jsou na české scéně skvělé zpěvačky, ale Hanku nikdy nenahradí. Měla něco, co má málokdo z nich. Měla v sobě zároveň herectví, dívčí jiskru, zralou ženskou. Věděla o čem zpívá, tím že si uměla napsat texty a skrze mikrofon je dokázala zprostředkovat lidem a oni s ní souznili, věřili jí, sdělil.

Vyznamenání od Zemana odmítla

Podle Dvořáka Zagorová po vyznamenání z rukou prezidenta Miloše Zemana vůbec netoužila. Poptávka přišla, ale on ji byl nucen na přání zpěvačky odmítnout. “Nerozebírali jsme detaily. Byl jsem nucen oznámit, že má obsazený termín a bohužel se nemůže zúčastnit,” řekl manažer s tím, že si myslí, že by ho měla získat, ale ne z rukou současného prezidenta. Prostě to necítila. Chtěla být apolitická,” dodal na závěr Press klubu Frekvence 1.

Hudba - další články

Doporučujeme