Richard Krajčo vydal duet Vánoční s Karlem Gottem. Výpravného videoklipu se ujala Karin Krajčo Babinská

5. listopadu 2020·Hudba·Iva Pavlousková

Karel Gott a Richard Krajčo (Foto: se souhlasem Karel Gott Agency)

Richard Krajčo a skupina Kryštof před dvěma lety nahráli píseň s Karlem Gottem. Nyní plní dohodu, kterou Richard měl s Karlem a jeho rodinou, a společnou píseň po názvem Vánoční vypouští do světa.

Scénář a režie výpravného videoklipu si vzala na starost Karin Krajčo Babinská, která přiznává, že to nebylo tak jednoduché. „Nechtěli jsme, aby to byl vánoční kýč, ale možná nakonec je,“ říká režisérka filmového videoklipu, do něhož obsadila kromě manžela Richarda Krajča a tří jejich dětí také výjimečné herecké tváře Ivu Janžurovou, Aloise Švehlíka, Danu Batulkovou, Pavla Rímského a Lucii Štěpánkovou.

Vánoční je pro nás s kapelou něco nového a výjimečného, nejen díky spojení. Vánoční píseň má člověk cca jednou za kariéru,“ říká Richard Krajčo a dodává: „Toužili jsme po písni, která se bude zjevovat pokaždé o vánočních svátcích, ale zároveň se vyhnout všem klišé. Samozřejmě nevíme, jestli se nám to podařilo, ale fanoušci nám to určitě prozradí.

Píseň Vánoční vznikla těsně před duetem Srdce nehasnou, který pro Karla Gotta a jeho dceru Charlottku, napsal taktéž Richard Krajčo. „Za Karlem Gottem jsem s písní Vánoční přišel a svěřil se mu, že jsem napsal text, kde hraje významnou roli, a tak mě napadlo, že by se v ní mohl i objevit. Jemu se to naštěstí zalíbilo, a tak jsme se kdysi dali dohromady. A on pak asi po týdnu zavolal s jeho ženou Ivankou zpátky, a kromě toho, že souhlasil, abychom spolu nazpívali Vánoční, mě poprosil, jestli bych nezkusil napsat píseň pro něj a pro Charlottku,“ vzpomíná frontman kapely Kryštof.

Udělali jsme spolu takovou dohodu, že nejdřív půjdou ven Srdce nehasnou a tuhle píseň pustíme až rok poté, co mezi námi Karel nebude, aby v podstatě i další Vánoce strávil s námi. A teď přišel ten čas,“ říká Krajčo a rozpovídá se o Karlu Gottovi jako o symbolu českých Vánoc, jehož písně každé Vánoce zní ze všech domácností i stánků se svařákem.

Videoklip k písni napsala a zrežírovala Karin Krajčo Babinská, která do dětských rolí obsadila své a Richardovy děti: „Byla to jejich první velká příležitost před kamerou, kdy opravdu dostaly roli a musely hrát. Proto jsem jim před natáčením uspořádala poměrně náročný casting, aby to nedostaly zadarmo.“ A o čem videoklip je? „Dlouho jsem vymýšlela, o čem má vlastně být, protože až píseň uslyšíte, tak pochopíte, že to není úplně snadné,“ popisuje režisérka. „Nakonec jsem se rozhodla, že zachytím tu pravou rodinnou vánoční atmosféru, kdy se u štědrovečerního stolu sejdou čtyři generace lidí. V klipu je samozřejmě ukrytý i příběh a je dobré dokoukat jej až do úplného závěru, aby se všechno spojilo. Je to takový krátký film na pět a půl minuty a je věnovaný všem, kteří tady s námi už nejsou, ale na které nikdy nezapomeneme a víme, že jako Andělé při nás budou vždycky stát.

Hudba - další články

Doporučujeme