Jak ušetřit během topné sezóny? Tipy, které vás zahřejí

9. prosince 2019·Články·Redakce

Topná sezóna je v plném proudu, což má dopad nejen na tělesnou teplotu, ale také na obsah peněženky. Jak si doma zatopit a nepřijít na mizinu?

Utěsnit

A to okna i dveře. Se vzduchem, který utíká kolem okenních rámů a pode dveřmi, odchází také spousta tepla a s ním se tenčí i bankovky ve vaší peněžence. A přitom stačí utěsnit vstup do bytu či domu a vchod na balkon či sklepa, odkud jde chlad.

TIP: Pokud jde o práh, stačí někdy jen vyměnit váš stávající za vyšší. Nebo můžete na dveře připevnit na spodní hranu těsnící lištu. Rám oken vyplňte gumovým či pěnovým těsněním. Nezapomínejte větrat, aby se nezačalo dařit plísním.

Uvolnit cestu

Teplo od topení musí mít dostatečný prostor, aby sálalo do celé místnosti. Pokud máte pohovku u radiátoru, nedivte se, že je v místnosti chlad, přestože topíte. Nábytek, závěsy, záclony – všechno pryč. Vyprané prádlo dejte raději na sušák poblíž topení, ne přímo na něj, nepřipravíte se tak o teplo, které by pohltila látka.

Všeho s mírou

Opravdu musíte mít doma neustále 24 stupňů? Je sice příjemné nesedět u televize či počítače v deseti vrstvách se silnými ponožkami a neustále vařícím čajem nebo kávou, zdravé to ale už tolik není. Každý stupeň dolů navíc šetří energii a tím i peněženku.

Kolik stupňů a kde je doporučeno?

  • ložnice: 17 – 20 stupňů
  • obývací a dětský pokoj: 20 – 22 stupňů
  • v kuchyni: 18 – 20 stupňů
  • chodba: 15 – 19 stupňů

Netopit naprázdno

Pokud doma nejste, stáhněte teplotu na 17 stupňů. A pokud jedete na dovolenou, tak nastavte teplotu na co nejmenší stupeň. Zbytečně by vám s teplem odešla velká finanční částka, která by vás rozhodně nezahřála.

Články - další články

Doporučujeme