Jak vybrat dobré ojeté auto? Tyhle tipy vám zaručeně pomůžou

8. března 2019·Články·Lukáš Vaněk

Ilustrační foto.

Kupování automobilu není vůbec nic jednoduchého. Kupující se při rozhodování často řídí srdcem, což může být na škodu, a u ojetých aut to platí dvojnásob. Leckdy je stav vozu úplně v jiném stavu, než jaký prodejce sliboval. Jak si tedy správně vybrat ojeté auto?

1. Typ automobilu

Co máte s vozem v plánu?

Jestli jste pouze příležitostný řidič a nenajezdíte více než 20 tisíc kilometrů ročně, pak se vám vyplatí pořídit si vůz s benzínovým motorem, který má levnější náhradní díly.

Záleží vám na výkonu?

Na jízdu po městě vám stačí vozidlo se slabším výkonem motoru. Na delší vzdálenosti je vhodné pořídit si výkonný automobil, jenž při slušné spotřebě zvládne rychlejší jízdu v menších otáčkách.

2. Nízká cena, velké starosti

Pokaždé hledejte vozy s průměrnou cenou. Ne nadarmo se říká, že nejlevnější auto se vždy prodraží. Ty nejlevnější vozy mohou být bourané nebo mají skrytou vadu. Velmi nízká cena je proto podezřelá.

3. Máte vybráno?

Nabídka

Pokud si auto najdete na internetu, tak je zapotřebí, aby vám prodejce poslal co nejvíce fotografií a informací o případných poškozeních a opravách. Jestliže se rozhodnete pro návštěvu autobazaru, zjistěte si dané informace předem, abyste si ušetřili zbytečnou cestu. Nebojte se prodejce zeptat i na věci, které vám mohou připadat banální.

Prohlídka

Na co se zaměřit při prohlídce vozidla? Velmi důležitý je vzhled vozidla, proto prohlédněte lak, případné škrábance nebo oděrky a znaky po nehodě. Ve vybraném servisu si posléze nechte udělat diagnostiku. Díky počítači se dozvíte o veškerých problémech, které vám mohl prodejce zatajit. Rozhodně požadujte servisní knížku. Veškeré informace v ní si ověřte. Výrobní čísla uvedená v knížce se musí shodovat s těmi, které najdete v motoru.

4. Kilometry

Pokud si myslíte, že více najetých kilometrů naznačuje, že je auto ve špatném stavu, tak se mýlíte. Předchozí majitel se mohl totiž o vozidlo řádně starat. To samé samozřejmě platí v opačném případě. Rozhodně by to tedy nemělo být to hlavní kritérium, kterým se budete řídit.

5. Prodejce nemusí říkat vše, vezměte s sebou odborníka

Hned na začátek je potřeba říct, že prodejce vám nemusí říkat úplnou pravdu, proto berte jeho povídání o historii vozidla s velkou rezervou. Reálný stav automobilu vůbec nemusí odpovídat tomu, co vám prodejce napovídá. Je proto dobré vzít s sebou na prohlídku buďto někoho nestranného, nebo kamaráda automechanika, který vám s výběrem vozu poradí. Jestliže nikoho takového nemáte, vyberte si servis, ve kterém se prohlídka vozu uskuteční.

6. Pojištění vozidla

I u ojetých vozů se musí platit povinné ručení. Při koupi ojetého automobilu je však zapotřebí zvážit i pojištění havarijní. “U starších vozidel se pojištění vyplatí. Pokud jste totiž na autě závislý a nemáte finanční rezervu na okamžitou opravu nebo nákup jiného vozu v případě totálního zničení nebo odcizení auta, pak je i pro starší vozy velmi vhodné sjednat havarijní pojištění. Zároveň bude oprava škody pro klienta jednodušší, při škodě totiž pojistitel zabezpečí prohlídku poškozeného vozidla a zajistí i příslušný servis, kde bude možné vozidlo opravit,” uvedl pro Frekvenci 1 mluvčí pojišťovny Kooperativa Milan Káňa.

Články - další články

Doporučujeme