Jak poznat, že vaše játra nejsou v pořádku? Napovědět vám může i svědění těla

29. srpna 2019·Články·Lukáš Vaněk

Játra se podílí na mnoha důležitých tělesných funkcích. Na rozdíl od některých jiných orgánů, jako jsou žlučník nebo slepé střevo, popřípadě jednoho z párových orgánů, není možné bez jater žít. Jaké jsou nejčastější příznaky onemocnění jater?

Svědění těla 

Ačkoli se to může zdát zvláštní, tak to může být kvůli tomu, že játra neodbourávají toxiny, které se ukládají do kůže, po kterém následuje pro člověka nepříjemné svědění. Rozhodně není dobré tento banální syndrom podceňovat.  

Častější výskyt modřin 

Jestliže se vám častěji a častěji vyskytují na těle modřiny, pak je to kvůli nízké srážlivosti krve, která je způsobená sníženou funkcí jater.

Zvětšené břicho

Jestliže jste si jistí, že je vaše strava v pořádku a stejně se vám zvětšuje břicho, pak si raději zajděte k lékaři, protože máte nejspíš zvětšená játra. Ta mohou způsobit bolesti břicha, kvůli kterým ztratíte chuť k jídlu.  

Zvracení krve 

Životu nebezpečný symptom, který je způsobený omezeným průtokem krve v játrech nebo krvácením z rozšířených jícnových žil. Pokud zvracíte krev, pak ihned navštivte svého lékaře.

Psychické poruchy

Svědění pokožky není jediný symptom, který souvisí s uvolněnými toxiny, které nestíhají játra zpracovat. Tyto toxiny totiž mohou doputovat až do mozku, kde nadělají pěknou neplechu. Člověk může kvůli tomu ztratit prostorové vnímání nebo být agresivní.

Pocit únavy 

Poškození jater může znamenat pro člověka celkovou únavu a malátnost, protože mu v krvi proudí zmíněné uvolněné toxiny. Když nejsou játra zdravá, tělo potřebuje daleko více odpočinku.

Nažloutlá kůže a oční bělmo

Tento symptom zná patrně každý, který někdy viděl jakýkoli seriál nebo film z lékařského prostředí. Žlutá barva kůže a bělma totiž znamená zvýšenou hladinu žlučového barviva bilirubinu v krvi, což znamená, že jsou játra přetížená.  

Články - další články

Doporučujeme