Jak zpomalit stárnutí? Je to jednodušší, než myslíte

11. května 2018·Články·Lukáš Vaněk

shutterstock

Vědecký tým z americké Texas A&M University přišel na to, že látka spermidin dokáže u myší zpomalit proces stárnutí o 25 %. U lidí by to mělo zabránit rakovině jater, protože spermidin zastavuje poškození jaterních buněk.

Látka se kromě mužského semene, odkud název pochází, vyskytuje také v běžných potravinách jako sýr, sója, houby, luštěniny nebo celozrnné pečivo. Studie byla publikována v žurnálu Cancer Research. Pokusy byly prováděny na myších, kterým byla látka spermidin podávána jako doplněk stravy. “U zvířecích jedinců se dramaticky zvýšila životnost, místy až o 25 procent,” řekl asistent profesora z Texas A&M University Leyuan Liu pro server Vital Record. U lidí by to podle něj znamenalo, že místo 81 let by se mohli dožít 100 let.

Liu také uvedl, že pouze tři zásahy mohou prodloužit životnost obratlovců: výrazné snížení spotřebovaných kalorií, omezení množství methioninu ve stravě (typ aminokyseliny v mase a jiných bílkovinách) a užívání léku rapamycin. “Běžná populace neuvítá, aby jedla méně a nejedla maso. Rapamycin navíc ukázal, že potlačuje lidský imunitní systém. Proto by spermidin mohl být lepším řešením,” vysvětlil vědec.

Pravidelné užívání spermidinu by mohlo být pro člověka možné pouze v případě, kdyby se podával jako doplněk stravy a bylo by jasně prokazatelné, že je bezpečný. “Spermidin je produkt, který se přirozeně vyskytuje v potravinách, proto doufáme, že bude mít minimální vedlejší účinky,” doplnil Liu.

Články - další články

Doporučujeme