Jan Hůda: Lepší je nechat kapra usmrtit rovnou na stánku, než ho převážet v mokrém hadru v igelitové tašce

21. prosince 2020·Články·Lenka Skrzeczkova·Helena Šulcová

Šéf českých rybářů Jan Hůda. (Foto: ČTK)

Štědrý den se blíží a to pro mnohé znamená shánění kapra na vánoční stůl. Kolik letos za kapra dáme? Je kaprů dostatek a je dobré ho znovu pouštět do řeky? K tomu se pro Frekvenci 1 vyjádřil prezident rybářského sdružení Jan Hůda.

Kaprů je podle Jana Hůdy dostatek. “Jako každý rok, chováme dost ryb pro náš vnitřní trh. Takže určitě bude kaprů dostatek,” řekl. Letos v rybníkářské oblasti Třeboň vylovili rybáři přes 3 000 tun kaprů. “Ono to je sice velikánské číslo, ale ta republika něco sní a i zahraničí. Takže je to takové číslo, které proběhne jedním uchem sem, druhým tam,” uvedl.

Jediné čeho se šéf rybářského sdružení obává je, aby se stihly ryby dostat k zákazníkům na pulty včas. “To bude trošku horší, protože covid se samozřejmě dotýká každého a my bychom byli pochopitelně rádi, abychom toho prodali co nejvíc. Jak se nám to povede je trošku otázka. Snad se nám to podaří dostat včas na jednotlivé stánky,” dodal prezident.

Cena kapra

Cenu kapra každá rybářská organizace stanovuje sama. “Předpokládáme, že ve většině případů to bude na úrovni loňkského roku,” uvedl Hůda. Záleží ale na nákladech jsou místa, voda a brigádníci. “Ale předpokládáme, že se cena bude pohybovat mezi 80 až 120 korunama za kilo,” doplnil.

“Záchrana” a vypuštění kapra

Podle Hůdy je znovu vypuštění kapra do řeky špatné. “Ten kapr toho má už hodně za sebou. A nakonec stejně uhyne,” říká prezident. “A vánoční kapry jsou stejně určeny zejména na konzumaci,” dodává.

Zabít na místě nebo až doma?

O nic lepší není dobré živého kapra převážet v mokrém hadru v igelitové tašce. “Doporučuji všem zákazníkům, aby to nedělali,” zdůraznil šéf sdružení. Lidé by si měli nechat rovnou na místě kapra zabít, vykrvit, oškrábat a vyčistit. “On vydrží strašně moc. Dřív se dokonce kapři převáželi na sucho na slámě v mokrých hadrech a jenom ve vlhkém mechu a podobně. On toho snese hodně, ale potom by ta voda musela mít stejnou teplotu jako v kádi, a ne nějaká chlorovaná. Je to pro něj prostě obrovský šok a není to pro něj dobře. Je to týrání toho zvířete, nechte si ho udělat u toho prodavače,” doplnil Jan Hůda.

Články - další články

Doporučujeme