VIDEO: Podívejte se na první ukázky Svěrákova nového filmu Po strništi bos

22. května 2017·Články·Redakce

Po strništi bos
fotografie © Dagmar Vyhnálková

Oblíbený režisér Jan Svěrák přivádí do kin svůj nový film Po strništi bos a opět je na co se těšit. Dítě opečovávané víc, než je zdrávo, obhajuje své místo nejen v chlapecké partě a čelí výzvám, u kterých je zapotřebí prokázat velkou odvahu. Lyrický film o hrdinství, které je v každém z nás, bude mít premiéru 17. srpna 2017.

Jan Svěrák nyní představuje krátkou ukázku, jež je provázena hlasem Zdeňka Svěráka. “Chtěl jsem, aby se do traileru dostal pocit, jaký jsem měl při čtení tátovy předmluvy ke knížce Po strništi bos. Popisuje v ní, jak se jako starý muž pokouší vzpomínat na dětství. Je to upřímné, prosté a nesmírně dojemné. Takovou emocí bych rád, aby dýchal i náš film. A trailer je jeho předmluvou,“ doplňuje režisér.

Do hlavních rolí rodičů dětského hrdiny obsadil Jan Svěrák Terezu Voříškovou a Ondřeje Vetchého. Edu ztvárnil nadaný Alois Gréc, jeho kamarády Otu Václav Hubka,  Satíka Niklas Kinecký, Prcka Josef Bedlivý, Vlastíka Petr Uhlík a Škalouda  Sebastián Pošmourný. Diváci se můžu těšit i na Jana Třísku v roli dědečka, strýce Vlka v podání  Oldřicha Kaisera, Petru Špalkovou jako tetu, strýce Hynka Čermáka či samotného Zdeňka Svěráka jako ředitele školy.

Jaký příběh se už brzy divákům na plátnech kin představí?

Osmiletý Eda je vytoužený chlapec, kterého rodiče střeží víc, než je zdrávo, protože o jedno dítě už přišli. Dalo by se říct, že je Eda náhradník. Edu Součka, jeho maminku a tatínka už  známe – a o pár let později, než se odehrává příběh filmu Po strništi bos, se odvíjí jejich poválečný život na pražském předměstí ve snímku Obecná škola. Nyní jsme však v období Protektorátu, kdy je Edova rodina donucena vystěhovat se z Prahy na venkov k příbuzným. Malé město, kde chlapec doposud trávil jen krátké chvíle prázdnin, se na čas stane jeho domovem. Eda tu nachází cestu k místní klukovské partě, jejíž svět je tolik odlišný od městského a v níž musí obhájit své místo. Příběhem otřese také nečekané rodinné tabu, které vyplouvá na povrch. Po strništi bos je lyrický film o dětství a hrdinství v každém z nás a uzavírá tematickou tetralogii tvorby Jana a Zdeňka Svěrákových – tetralogii o jedné generaci.

Frekvence 1 je partnerem nového filmu Jana Svěráka. Už brzy se tak můžete těšit na další zajímavosti z filmu a hosty s filmem spojenými.

Články - další články

Doporučujeme