Babica vaří: Kuřecí stehna * Rebarborový koláč * Plněné palačinky z medvědího česneku * Chřestové rizoto

Také během posledního dubnového víkendu vařil na rádiu Frekvence 1 populární kuchař Jirka Babica! Podívejte se na jeho recepty.

KUŘECÍ STEHNA SE ZELENINOU

Potřebujete:
* 4 kuřecí stehýnka (každé cca 250 g)
* hrubou mořskou sůl
* pepř
* 3 šalotky
* 4 stroužky česneku
* 2 mrkve
* 8 malých brambor
* 1 dcl olivového oleje
* 150 ml bílého vína
* hrnek kuřecího vývaru
* 200 g sladkého hrášku

Kuřecí stehýnka po kosti nařízneme, posypeme mořskou solí a pepřem. Šalotku oloupeme a přepůlíme. Oloupeme česnek a mrkev, přepůlíme a podélně nakrájíme. Brambory taktéž oloupeme.

Natrháme lístky tymiánu, smícháme s 1 deci olivového oleje, mořskou solí a pepřem. Do mísy přidáme připravená stehna, mrkev, brambory, šalotku a česnek a dobře promícháme. Vše dáme na plech. Přilijeme bílé víno a kuřecí vývar. V horké troubě při teplotě 200 stupňů pečeme 45 minut do měkka.

Ve vroucí vodě 2 minuty zblanžírujeme cukrový hrášek, zcedíme, propláchneme a před koncem pečení přidáme na plech.

**

REBARBOROVÝ KOLÁČ S KOKOSEM

Potřebujete:
* 2 vejce
* půl hrnku strouhaného kokosu
* hrnek cukru
* 2 špetky soli
* 400 g rebarbory
* 3/4 másla nebo margarínu
* 1 sáček vanilkového cukru
* hrnek polohrubé mouky
* 1 prášek do pečiva
* 5 lžic mléka
* máslo na vytření formy

Vejce rozdělíme na žloutky a bílky. Rebarboru očistíme a nakrájíme na 1 cm kousky.
Půl hrnku kokosových rašplí smícháme v hrnci s půl hrnkem cukru, 2 lžícemi vody, špetkou soli a 2 bílky a za stálého šlehání ohřejeme, ale nevaříme.

Povolené máslo vyšleháme se špetkou soli, půl hrnkem cukru a 1 vanilkovým cukrem do krému.

Vmícháme žloutky jeden po druhém. Střídavě přimícháváme 2 prášky do pečiva a hrnek polohrubé mouky a 5 lžic mléka.

Pečící formu vymažeme máslem, nejdříve dáme těsto, potom posypeme nakrájenou rebarborou a nakonec kokosovým krémem.

Dáme péci na 180 st. na 35 minut .

Vytáhneme a necháme ještě 10 minut odpočinout

**

PLNĚNÉ PALAČINKY Z MEDVĚDÍHO ČESNEKU

Potřebujete:
* hrst čerstvého medvědího česneku
* 4 lžíce másla
* půl hrnku hladké mouky
* 2 hrnky mléka
* 2 vejce
* sůl
* 4 mrkve
* 1 cibuli
* půl lžičky kůry z citronu
* půl hrnku smetany ke šlehání
* pepř
* 2 lžíce oleje

Listy medvědího česneku omyjeme a hrubě nasekáme a dáme do mísy. Přidáme 3 polévkové lžíce měkkého másla, půl hrnku mléka, hrnek hladké mouky, 1 špetku soli a rozmixujeme. Těsto necháme 10 min odpočinout.

Mezitím oloupeme mrkev, překrojíme a nakrájíme na podélné delší plátky. Jemně nakrájíme cibuli. Nastrouháme citrónovou kůru.

Na 1 lžíci másla v hrnci osmahneme cibulku. Přidáme nakrájenou mrkev a 2 min. opékáme. Zalijeme zbývajícím mlékem a přivedeme k varu. Dochutíme solí, pepřem a citronovou kůrou. Přikryjeme pokličkou a 4 minuty vaříme. Nakonec zjemníme hustší smetanou.

Na pánvi na oleji uděláme z těsta palačinky, které plníme smetanovou mrkví.

**

CHŘESTOVÉ RIZOTO

Potřebujete:
* 500 g bílého chřestu
* 2 šalotky
* 600 ml zeleninového vývaru
* 200 g rýže na risoto
* 2 lžíce másla
* 100 ml bílého vína
* 8 malých rajčátek
* olivový olej
* sůl, pepř
* 60 g parmazánu
* 15 g másla
* listy bazalky

Půl kila chřestu oloupeme a nakrájíme na menší kousky. Hlavičky chřestu dáme na stranu.
2 šalotky nakrájíme na jemno. Na 2 lžících másla osmahneme nakrájenou šalotku, přidáme omytou a zceděnou rýži, osmahneme a zalijeme 600 ml zeleninového vývaru a přivedem k varu.

Přidáme 100 ml bílého vína. Za občasného promíchání vaříme na mírném ohni 25 minut. Po 15 minutách přidáme nakrájené kousky chřestu. Nakonec vmícháme 60 g strouhaného parmasánu a dva plátky másla. Promícháme a dochutíme solí a pepřem.

8 cherry rajčátek překrájíme na polovinu. Hlavičky chřestu osmahneme na 2 lžících olivového oleje asi 3 minuty, přidáme cherry rajčata a po další minutě dochutíme solí a pepřem.

Risoto dáme na talíř, posypeme hlavičkami chřestu, cherry rajčátky, zbývajícím sýrem a čerstvými lístky bazalky.