Babicovo menu: Dřevorubecká polévka * Uzené na hruškách

14. března 2015·Jídlo a pití·Luboš Procházka

Jirka Babica bude v neděli na rádiu Frekvence 1 v 11:30 a ve 13:30 chystat dřevorubeckou polévku a uzené na hruškách. Podívejte se na recepty!

DŘEVORUBECKÁ POLÉVKA

Potřebujete:
* půl kila hovězího předního masa
* 2 mrkve
* čtvrt celeru
* 1 petržel
* 1 cibuli
* 4 hřebíčky
* 1 bobkový list
* sůl, pepř
* muškátový oříšek
* 6 celých pepřů
* 3 střední brambory
* čtvrt celeru
* 3 mrkve
* půl kapusty

Mrkev, celer, petržel a cibuli oloupeme. Hovězí maso omyjeme a vložíme do studené vody společně s kořenovou zeleninou a cibulí, přidáme 4 hřebíčky, bobkový list, trochu čerstvě strouhaného muškátového oříšku a 6 kuliček celého pepře.

Osolíme, zavaříme, stáhneme a necháme vařit asi 1,5 hodiny než je maso měkké. Maso vyndáme. Polévku zcedíme.

Mezitím jsme si nakrájeli očištěnou kapustu, mrkev, celer a brambory na kostičky. Dáme do zceděného vývaru a vaříme do měkka.

Vložíme na kostky nakrájené vařené maso a zelenou petrželku.

UZENÉ NA HRUŠKÁCH SE SATURAJKOU

Potřebujete:
* 2 cibule
* půl kila uzené plece
* půl kila čersvých zelených fazolek
* 6 celých pepřů
* hrst saturajky
* 4 tvrdší hrušky
* sůl, pepř
* 1,5 lžíce másla
* 1 lžíci hladké mouky

Cibuli oloupeme, nakrájíme na měsíčky, dáme do hrnce společně s uzenou plecí a 6 kuličkami celého pepře. Vaříme ve 3/4 litru vody 30 minut.

Fazolky očistíme a přidáme do vývaru. Dále přidáme třetinu saturajky svázané motouzem a vaříme dalších 15 minut. Hrušky omyjeme a podélně rozpůlíme a vložíme do vývaru. Po 5 minutách hrušky,maso a saturajku vytáhneme.

Na pánvičce rozpustíme lžíci a půl másla, zasypeme 1 lžící hladké mouky a opražíme v jíšku, pomocí které za stáleho míchání zahustíme fazolky.

Vmícháme zbytek najemno nakrájené saturajky, ochutíme solí a pepřem. Na talíř dáme porci fazolek , plátky uzeného masa a hrušku.

Jako přílohu podáváme vařený brambor.

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme