Jan Punčochář: Snažíme se dělat odlehčenější jídla s hodně zeleniny

2. června 2021·Jídlo a pití·Lenka Skrzeczkova·Helena Šulcová

Šéfkuchař Jan Punčochář. (Foto: ČTK)

Pandemie zasáhla mnoho oblastí a zejména gastronomické služby. Restaurace mohly své prostory otevřít teprve v pondělí, jak silně je koronavirové restrikce zasáhly? Jaká jídla lidé aktuálně preferují? To prozradil šéfkuchař Jan Punčochář.

Podle šéfkuchaře vláda pandemii nezvládla. “Nezvládla to tím, že lidem nedávala jasné věci. Nevěděli pořád, kde jsou, na čem jsou a to se nebavím jen o gastronomii. To se bavím o hodně oborech. Takže to bylo jen takové mlžení a neříkání přesných pravd,” uvedl Jan Punčochář. Také dodal, že předpokládal, že dříve než v květnu neotevřou. Teď poslední dva týdnu už jsme čekali, jestli nám něco neřeknou a kdy už to konečně bude,” řekl.

Jeho restaurace U Matěje během pandemie výdejní okénko neotevřela. “Vařili jsme pouze na víkendy tříchodové menu a to si lidé mohli vyzvednout nebo jsme jim to vozili domů,” popsal Punčochář. Nám by se to okénko nevyplatilo,” dodal.

Také jídelníček lidí se do velké míry změnil. Většina si zakládá, aby v něm bylo hodně zeleniny. Musí tam být hodně zeleniny a teď dáváme méně mouky, nelejeme do jídla litry smetany,” popisuje šéfkuchař. Snažíme se to dělat odlehčeněji a pak tam vždycky přidat něco, co to jídlo udělá šmrncovnější,” uvedl. Přesto klasické české knedlíky jsou v kurzu pořád.

Poslechněte si celý rozhovor:

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme