Babicovo menu: Švestkové lasagne * Jablkový salát s mandlemi

Také v neděli vařil na rádiu Frekvence 1 Jirka Babica! A to švestkové lasagne a jablkový salát s mandlemi. Přečtěte si recepty.

ŠVESTKOVÉ LASAGNE

Potřebujete:
* 1 kg švestek
* 2 lžíce másla
* 2 hrnky mléka
* 4 vejce
* 2 bal. vanilkového cukru
* 3 lžíce kukuřičného škrobu
* 1/2 lžičky soli
* 3 lžíce cukru
* 1 jogurt
* 200 g lasagní
* máslo na vymazání formy

Švestky umyjeme, osušíme v ypeckujeme a překrájíme. V hrnci rozmícháme 4 žloutky s půl litrem mléka a lžící másla. Přidáme 2 vanilkové cukry, trochu soli, zavaříme a zahustíme kukuřičným škrobem rozmíchaným v polovině hrnku mléka.

Mícháme do zhoustnutí. Ztáhneme, necháme trochu vychladnout a zjemníme jogurtem.

Zapékací formu vytřeme máslem a střídavě dáváme pláty lasagní a švestek, posypeme cukrem a zalijeme vanilkovou omáčkou a tak pokračujeme. Nahoru přijde omáčka. Dáme do předehřáté trouby na 200 st. na 40 minut. Po 30 minutách potřeme do tuha vyšlehaným sněhem ze 4 bílků s cukrem.

JABLKOVÝ SALÁT S MANDLEMI

Potřebujete:
* 1 kg jablek
* šťávu z citronu
* 1 bilý jogurt
* půl smetany
* 3 lžíce cukru
* 1 vanilkový cukr
* 2 lžíce rozinek
* 1 lžíci skořice
* 3 lžíce sekaných mandlí
* 2 lžíce medu

Jablka oloupeme, zbavíme jadřinců a nastrouháme na hrubém struhadle, dáme do mísy, posypeme 1 lžičkou skořice a zalijeme šťávou z jednoho citronu a promícháme.

Smícháme 1 bílý jogurt s půlkou smetany, 3 lžícemi cukru, 1 vanilkovým cukrem a přidáme v rumu namočené rozinky.

Zálivku nalijeme na nastrouhaná jablka a promícháme.

Plátky mandlí opražíme na sucho na pánvi a zalijeme medem. Porci jablkového salátu pokapeme mandlemi s medem.