Babicovy recepty: Červená řepa s karamelizovanou cibulí a plněná cibule uzeným a houbami

6. října 2018·Jídlo a pití·Karolína Stránská

Červená řepa s karamelizovanou cibulí

5 ks uvařené červené řepy
5  ks cibule
6 lžic cukru třtinového
5 lžíce ocet balsamico
3 čerstvé větvičky tymiánu
sůl
pepř černý mletý
paprička chilli
olej

Cibuli nakrájíme nahrubo a pozvolna ji restujeme na oleji dohněda. Zasypeme ji cukrem a necháme zkaramelizovat. Zalijeme octem a necháme odpařit. Poté přidáme nahrubo nastrouhanou vařenou červenou řepu, tymián, chilli papričku osolíme a opepříme . Vše dobře promícháme a vaříme  do úplného změknutí. Podle potřeby můžeme podlít vodou. Dochutíme octem, cukrem, solí. Vyndáme tymián, chilli papričku. Řepu můžeme podávat  teplou, studenou a nebo ji vložit do sklenek, uzavřít a dát na 20 minut na 80 stupňů.

 

Plněná cibule uzeným a houbami

8 ks větších cibulí
1 lžíce cukru
1 lžíce sádla
sůl

Náplň:
1 lžíce oleje
400 g pomletého uzeného masa
100 g čerstvých hub
2 stroužky česneku

lžička majoránky
sůl, pepř
2 vejce
strouhanka
Očištěné cibule krátce povaříme v osolené a oslazené vodě, vyjmeme, vršky odkrojíme a vnitřek opatrně vydlabeme. Vnitřek rozmačkáme a smícháme s mletým uzeným masem, nakrájenými houbami, mačkaným česnekem, 2 vejci, 1 lžící strouhanky, přidáme majoránku, osolíme a opepříme.
Vydlabané cibule  naplníme nádivkou, vložíme do vymazané mísy, podlijeme masovým vývarem, vložíme do vyhřáté trouby a pečeme 20 minut na 180 stupňů.

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme