Babicovy recepty: Krůtí stehno na medu s rozmarýnem a dýňový koláč

Krůtí stehno na medu s rozmarýnem

1 kg krůtího stehna s kůží
300 g šalotky
2 mrkve
250 ml drůbežího vývaru
250 ml bílého vína
3 lžíce sójové omáčky
3 lžíce tmavého medu
sůl, pepř
kajenský pepř
rozmarýn
máslo

Krůtí stehno osolíme, opepříme a okořeníme kajenským pepřem. Šalotu překrojíme, mrkev na plátky nakrájíme.
Máslo rozpustíme, krůtu zprudka opečeme a vyndáme. Do výpeku vložíme šalotku a mrkev a necháme opéci. Zalijeme vínem a drůbežím vývarem. Přidáme sojovou omáčku a provaříme. Vložíme zpět maso kůží dolů. Přikryjeme pokličkou a na 200 stupňů dusíme 1 hodinu. Potom stehno otočíme a pečeme dál už bez pokličky na 180 stupňů dalších 30 minut. Podléváme, potřeme medem, přidáme větvičku rozmarýnu. Na konci potíráme máslem.

Jako přílohu podáváme bramborový knedlík a lusky.

Dýňový koláč

300 g mouky hladké
200 ml medu
2 vejce celé
250 ml mléka
100 ml oleje
1 bal. prášek kypřící
200 g pyré dýňového
2 banány
skořice mletá
jadérka slunečnicová
ořechy vlašské

Dýni oloupeme, nakrájíme, opečeme a rozmixujeme na pyré. Smícháme se skořicí a rozmačkanými banány.
Vejce, olej a rozpuštěný med si vyšleháme, do vyšlehané směsi přidáme mléko a zamícháme. Přidáme dýňové pyré.
Přidáme mouku a prášek do pečiva, slunečnicová semínka, drcené vlašské ořechy.  Nalijeme na pečící papír na plech a pečeme na 200 ° cca 20 minut.