Vyhledávání
Vaření s Babicou: Zapečené vepřové a zabijačkový guláš!
Jirka Babica bude v neděli na Frekvenci 1 vařit dvě chuťovky! Zapečené vepřové v bramborové krustě a zabijačkový guláš. Recepty najdete uvnitř článku.
ZAPEČENÉ VEPŘOVÉ V BRAMBOROVÉ KRUSTĚ
Potřebujete:
* 300 g vepřového plecka
* 300 g brambor
* 100 g slaniny
* 3 lžíce zakysané smetany
* 1 vejce
* kysané zelí
* 2 cibule
* 1 bílou papriku
* 1/2 červené papriky
* 2 lžíce mleté papriky
* kmín, sůl, pepř, olej
Maso orestujeme na oleji, osolíme, opepříme, přidáme nakrájenou cibuli, papriku, kmín a dusíme 15 minut. Přidáme mletou papriku, promícháme, stříkneme vodou a dusíme dalších 15 minut.
Na maso poklademe kysané zelí. Brambory nastrouháme najemno, přidáme nakrájenou slaninu, zakysanou smetanu, vejce, osolíme a přidáme na zelí. Vzniklou směs dáme do trouby a pečeme 40 minut na 200 °C.
**
ZABIJAČKOVÝ GULÁŠ
Potřebujete:
* 400 g vepřové plece
* 200 g vepřových jater
* 100 g vepřových ledvinek
* 100 g vepřového srdce
* 3 cibule
* 4 stroužky česneku
* 2 lžíce sádla
* 3 lžíce papriky
* 1 dcl černého piva
* 2 plátky černého chleba
* sůl, pepř, kmín, majoránku
* vývar
Potřebujete na bramborové noky:
* 6 brambor
* 3 lžíce bramborové moučky
* petrželka, sůl
Na sádle osmažíme cibuli, česnek, kmín a vepřové maso. Vnitřnosti omyjeme, očistíme a nakrájíme na menší kousky, přidáme do hrnce a společně restujeme. Osolíme, opepříme, zasypeme paprikou, promícháme, zalijeme černým pivem, vývarem a dusíme doměkka. Zahustíme nastrouhaným černým chlebem, dochutíme majoránkou, česnekem a solí.
Do vařených nastrouhaných brambor přidáme bramborovou moučku, nasekanou petrželku, sůl a dobře promícháme. Utvoříme menší knedlíčky, které vaříme ve vodě, dokud nevyplavou.