Vaření s Babicou: Zapečené vepřové a zabijačkový guláš!

25. ledna 2015·Jídlo a pití·Luboš Procházka

Jirka Babica bude v neděli na Frekvenci 1 vařit dvě chuťovky! Zapečené vepřové v bramborové krustě a zabijačkový guláš. Recepty najdete uvnitř článku.

ZAPEČENÉ VEPŘOVÉ V BRAMBOROVÉ KRUSTĚ

Potřebujete:

* 300 g vepřového plecka
* 300 g brambor
* 100 g slaniny
* 3 lžíce zakysané smetany
* 1 vejce
* kysané zelí
* 2 cibule
* 1 bílou papriku
* 1/2 červené papriky
* 2 lžíce mleté papriky
* kmín, sůl, pepř, olej

Maso orestujeme na oleji, osolíme, opepříme, přidáme nakrájenou cibuli, papriku, kmín a dusíme 15 minut. Přidáme mletou papriku, promícháme, stříkneme vodou a dusíme dalších 15 minut.

Na maso poklademe kysané zelí. Brambory nastrouháme najemno, přidáme nakrájenou slaninu, zakysanou smetanu, vejce, osolíme a přidáme na zelí. Vzniklou směs dáme do trouby a pečeme 40 minut na 200 °C.

**

ZABIJAČKOVÝ GULÁŠ

Potřebujete:

* 400 g vepřové plece
* 200 g vepřových jater
* 100 g vepřových ledvinek
* 100 g vepřového srdce
* 3 cibule
* 4 stroužky česneku
* 2 lžíce sádla
* 3 lžíce papriky
* 1 dcl černého piva
* 2 plátky černého chleba
* sůl, pepř, kmín, majoránku
* vývar

Potřebujete na bramborové noky:

* 6 brambor
* 3 lžíce bramborové moučky
* petrželka, sůl

Na sádle osmažíme cibuli, česnek, kmín a vepřové maso. Vnitřnosti omyjeme, očistíme a nakrájíme na menší kousky, přidáme do hrnce a společně restujeme. Osolíme, opepříme, zasypeme paprikou, promícháme, zalijeme černým pivem, vývarem a dusíme doměkka. Zahustíme nastrouhaným černým chlebem, dochutíme majoránkou, česnekem a solí.

Do vařených nastrouhaných brambor přidáme bramborovou moučku, nasekanou petrželku, sůl a dobře promícháme. Utvoříme menší knedlíčky, které vaříme ve vodě, dokud nevyplavou.

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme