Babicovy recepty: Zelný koláč a brokolice a cibule v pivním těstíčku

20. října 2018·Jídlo a pití·Karolína Stránská

Zelný koláč

1 kg zelí hlávkového
3 pl cukru krystalového
1 pl skořice mleté
1 pl oleje

těsto:
1 dcl mléka
1 kostka droždí
1 pl cukru krystalového
3/4 kg mouky hladké
250 ml kysané smetany
150 ml oleje
1 lžička soli
2 pl másla

Nejdříve si připravíme zelí, které musí vychladnout. Nakrájíme si zelí, do hrnce dáme olej a přidáme cukr, aby zkaramelizoval. Potom přidáme nakrájené zelí, osolíme a dusíme do měkka. Nakonec přidáme skořici.
Z mléka, cukru a droždí si připravíme kvásek. Přidáme ho do připravené mouky s olejem, smetanou a solí. Vypracujeme těsto, které necháme vykynout asi 1 hod. Těsto rozdělíme na 2 části. První dáme na vymazaný plech, na to rovnoměrně poklademe zelí a na ni dáme druhou část těsta. Koláč potřeme rozpuštěným máslem a pečeme při 200 ° C 30 minut.

Brokolice a cibule v pivním těstíčku

1 brokolice
2 velké cibule
2 vejce
300 g  hladké mouky
hrnek mléka 3,5%
hrnek piva
2 lžičky prášku na pečení
400 ml  oleje na smažení
Mouku a prášek do pečiva smícháme v  míse, přidáme vejce, mléko a pivo, kypřící prášek a dobře rozmícháme .
Rozdělíme brokolici na růžičky, nakrájíme stonky na kříž a krátce povaříme zeleninu ve vroucí solené vodě, vyjmeme  a osušíme  kuchyňským papírem.
Nakrájíme cibuli na kroužky o tloušťce 0,5 cm. Brokolici a cibuli namáčíme v těstíčku v rozpáleném oleji v menším vyšším hrnci. Zelenina musí v oleji plavat. Radši dělat na víckrát. Když je zelenina dozlatova, vyndáme a necháme okapat. Osolíme a opepříme. Přílohou může být bramborová kaše a tatarka.

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme