Brutvaňok

Troubu rozpalte na 250 °C. Brambory nastrouhejte najemno (kašovitá konzistence), přimíchejte cibuli, vejce, mouku, pepř a sůl.

Potřebné suroviny:

1 kg nových brambor

150 g slaniny nakrájené na kostičky + trocha oleje

1 velká rozemletá cibule

2 vejce

8 až 9 vrchovatých lžic hladké mouky

olej

pepř

sůl

 

Postup přípravy:

Troubu rozpalte na 250 °C. Brambory nastrouhejte najemno (kašovitá konzistence), přimíchejte cibuli, vejce, mouku, pepř a sůl. Na pánvi osmažte slaninu s olejem, rozetřete na ni bramborovou kaši a pečte (na sporáku nebo v troubě) z obou stran dorůžova. Podávejte teplé s kysaným zelím, sladkokyselou okurkou nebo zelným salátem.

Brutvaňa je slezským nářečím pekáč (a zpívá o něm i skupina Buty). Další variace jídla z brambor jen dokládá jejich nekonečnou chuťovou i vzhledovou mnohotvárnost.