Vyhledávání
Brutvaňok
Troubu rozpalte na 250 °C. Brambory nastrouhejte najemno (kašovitá konzistence), přimíchejte cibuli, vejce, mouku, pepř a sůl.
Potřebné suroviny:
1 kg nových brambor
150 g slaniny nakrájené na kostičky + trocha oleje
1 velká rozemletá cibule
2 vejce
8 až 9 vrchovatých lžic hladké mouky
olej
pepř
sůl
Postup přípravy:
Troubu rozpalte na 250 °C. Brambory nastrouhejte najemno (kašovitá konzistence), přimíchejte cibuli, vejce, mouku, pepř a sůl. Na pánvi osmažte slaninu s olejem, rozetřete na ni bramborovou kaši a pečte (na sporáku nebo v troubě) z obou stran dorůžova. Podávejte teplé s kysaným zelím, sladkokyselou okurkou nebo zelným salátem.
Brutvaňa je slezským nářečím pekáč (a zpívá o něm i skupina Buty). Další variace jídla z brambor jen dokládá jejich nekonečnou chuťovou i vzhledovou mnohotvárnost.