Buchty s ořechovou drobenkou

V míse smíchejte mouku se solí a cukrem.

Potřebné suroviny:

500 g polohrubé mouky, prosáté se špetkou soli

30–50 g krupicového cukru (podle chuti)

10 g čerstvého droždí (asi čtvrt kostičky)

200–250 ml mléka, vlažného

50 g másla, rozpuštěného, vlažného

1 vejce

kůra z dobře omytého citronu či pomeranče (nejlépe v biokvalitě)

švestková povidla nebo rozvařené čerstvé švestky na náplň

tuk na vymazání a potírání

Na drobenku:

100 g krupicového cukru

50 g polohrubé mouky

50 g vlašských ořechů, pomletých

 

Postup přípravy:

V míse smíchejte mouku se solí a cukrem. Uprostřed udělejte dolík, rozdrobte do něj droždí, vlijte mléko a máslo, vyklepněte vejce a nastrouhejte kůru. Vypracujte řidší těsto, povrch posypte trochou mouky a nechte na teplém místě kynout, až těsto zhruba zdvojnásobí objem. Lžičkou pak odebírejte kousky těsta, zabalujte do něj povidla a buchty vkládejte do tukem vymazané remosky.Každou buchtu potřete zvlášť tukem, aby se neslepily. Drobenkou z cukru, mouky a ořechů posypte buchty, přiklopte víkem a nechce péci, až jsou buchty hotové.