Vyhledávání
Buchty s ořechovou drobenkou
V míse smíchejte mouku se solí a cukrem.
Potřebné suroviny:
500 g polohrubé mouky, prosáté se špetkou soli
30–50 g krupicového cukru (podle chuti)
10 g čerstvého droždí (asi čtvrt kostičky)
200–250 ml mléka, vlažného
50 g másla, rozpuštěného, vlažného
1 vejce
kůra z dobře omytého citronu či pomeranče (nejlépe v biokvalitě)
švestková povidla nebo rozvařené čerstvé švestky na náplň
tuk na vymazání a potírání
Na drobenku:
100 g krupicového cukru
50 g polohrubé mouky
50 g vlašských ořechů, pomletých
Postup přípravy:
V míse smíchejte mouku se solí a cukrem. Uprostřed udělejte dolík, rozdrobte do něj droždí, vlijte mléko a máslo, vyklepněte vejce a nastrouhejte kůru. Vypracujte řidší těsto, povrch posypte trochou mouky a nechte na teplém místě kynout, až těsto zhruba zdvojnásobí objem. Lžičkou pak odebírejte kousky těsta, zabalujte do něj povidla a buchty vkládejte do tukem vymazané remosky.Každou buchtu potřete zvlášť tukem, aby se neslepily. Drobenkou z cukru, mouky a ořechů posypte buchty, přiklopte víkem a nechce péci, až jsou buchty hotové.